Kitűzték újra Ukrajna zászlaját a Kígyó-szigetre – állították az ukránok, majd megcáfolták magukat

2022. július 4. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felvonták az ukrán lobogót a Kígyó-szigeten – írja a CNN az ukrán fegyveres erők déli parancsnokságának hétfői jelentése alapján. A parancsnokság szóvivője, Natalja Humenjuk szerint „a katonai műveletük befejeződött, és a sziget visszakerült Ukrajna fennhatósága alá”, de további részleteket nem közölt.

Frissítés 16:20-kor: Pontosította bejelentését Natalja Humenjuk, valójában ugyanis csak ledobtak helikopterrel egy zászlót a szigetre. „Ott várja majd a csapataink megérkezését, akik felvonják majd” – mondta a parancsnoksági szóvivő. Amikor a CNN rákérdezett, hogy akkor miért beszélt korábban arról, hogy „felvonják” a zászlót a szigeten, Humenjuk azt válaszolta: „metaforikusan” kellett volna érteni a szavait.

„Senki nem landolt a szigeten. Szóval ki szerelné oda és szúrná földbe a zászlórudat, hogy felvonják a lobogót? Senki nem fog emberéletet kockáztatni egy fotó kedvéért, hogy majd kiküldhessük a médiának”

– mondta a hírcsatornának a szóvivő.

A Kígyó-sziget felülnézetből az ukránok támadása után június 29-én – Fotó: Planet Labs Pbc / Handout via Reuters
A Kígyó-sziget felülnézetből az ukránok támadása után június 29-én – Fotó: Planet Labs Pbc / Handout via Reuters

A szigetről még múlt héten, június 30-ra virradó hajnalban vonultak ki az orosz csapatok az ukránok légicsapásai után. Bár Moszkva szerint a „jó szándék” jegyében tették ezt, Kijev később műholdképeket is kiadott annak bizonyítására, hogy a támadásaik után vonultak vissza az oroszok, valamint erről írt jelentésében a brit hírszerzés is.

A kivonulás után arról írtunk, hogy az ukránok is még bizonytalanok voltak abban, mikortól telepíthetnek újra katonai erőket a szigetre – hiszen a Fekete-tenger déli partjától nagyjából 30 kilométerre található földdarab még mindig az orosz rakéták hatótávolságán belül van. Rácz András Oroszország-szakértő a Telexnek arról is beszélt, hogy bár az orosz erők kivonulása fontos fejlemény, de nem hoz komolyabb változást a harcok déli frontján, így az ukrán kikötők blokádja is várhatóan fennmarad. A Kígyó-sziget jelentőségéről, valamint a kivonulás okairól és következményeiről itt olvashat bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!