Építsék újjá Ukrajnát az oroszok lefoglalt vagyonából, javasolja az ukrán kormányfő

2022. július 4. – 18:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akár 750 milliárd dollárba – azaz hétfői árfolyamon számítva akár 290 ezer milliárd forintba – is kerülhet Ukrajna újjáépítése a háború okozta károkból, mondta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök az ország gazdasági helyzetéről szóló svájci konferencián. A kormányfő hozzátette, hogy csak Ukrajna infrastruktúrájában 100 milliárd dolláros kárt okozott a Putyin által indított invázió.

Smihal a Sky News szerint hangsúlyozta: a háború árát „Oroszországnak kell megfizetnie”.

Ehhez szerinte fontos alap lehet az a nagyjából 300-500 milliárd dollárnyi vagyon, amelyet világszerte lefoglaltak az orosz államtól és magánemberektől. Liz Truss brit külügyminiszter is kiemelte a konferencián, hogy „megvizsgálják” a lefoglalt orosz eszközök felhasználásának lehetőségét.

Truss szerint Ukrajnának egy „Marshall-terv szerű programra” lesz szüksége az újjáépítéshez, az Egyesült Királyság pedig „továbbra is vezető szerepet” visz majd az ország újjáépítésének és fejlesztésének támogatásában.

Csernyihiv romjai között fotózkodtak diákok az érettségi tablójukhoz 2022. június 5-én – Fotó: Instagram @senykstas / Handout via Reuters
Csernyihiv romjai között fotózkodtak diákok az érettségi tablójukhoz 2022. június 5-én – Fotó: Instagram @senykstas / Handout via Reuters

Eddig egyébként nagyjából 100 milliárd dollárnyi segítség érkezett Ukrajna felé a világ országaitól – de ahogy arról írtunk korábban, ennek a sokszorosára lesz szükség az ország helyreállításához.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!