Brit hírszerzés: Az oroszok nem jó szándékból, hanem az ukrán támadások miatt vonultak vissza a Kígyó-szigetről

2022. július 1. – 09:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország nagy valószínűséggel az ukrán támadások miatt vonult vissza a Kígyó-szigetről – áll a brit védelmi minisztérium legfrissebb, péntek reggel közzétett jelentésében.

A brit hírszerzés szerint az ukrán erők az elmúlt hetekben rakéta- és dróncsapásokkal támadásokat hajtottak végre szigeten lévő az orosz helyőrség ellen. Emellett hajóelhárító rakétákat is bevetettek az utánpótlását szállító orosz hadihajók feltartóztatására.

„Oroszország nagy valószínűséggel a helyőrség elszigeteltsége és az ukrán csapásokkal szembeni növekvő sebezhetősége miatt vonult ki a Kígyó-szigetről, nem pedig a »jó szándék jeleként«, mint ahogy azt állították” – írja a brit védelmi minisztérium.

A jelentés kiemeli, hogy a következő napokban valószínűleg folytatódnak az intenzív harcok a liszicsanszki olajfinomító körüli magaslatokért Luhanszk megye nyugati részén.

Ahogy azt csütörtökön megírtuk, Ukrajna szerint sikerült elűzniük az orosz helyőrséget a stratégiailag és szimbolikusan is fontos Kígyó-szigetről. Az orosz védelmi minisztérium is elismerte, hogy elhagyták a szigetet, de azt írták, ez a jó szándékuk jeleként értelmezendő, mert így teszik lehetővé a hónapok óta akadozó gabonaexportot.

A Kígyó-sziget Ukrajna déli partjától nagyjából 30 kilométerre található a Fekete-tengeren, és többször is gazdát cserélt az elmúlt másfél évszázadban. A sziget neve akkor vált széles körben ismertté, amikor a háború első napján elfoglalták az oroszok, de az ukrán határőrök nem adták meg magukat, elküldték őket a faszba – az ezt abszolváló határőrt májusban szabadították ki a hadifogságból. Ukrajna azóta többször mért csapást a szigetre, állításuk szerint mostanra sikerrel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!