Ukrán határőrök az orosz hadihajónak: Baszódjatok meg!

Legfontosabb

2022. február 25. – 11:48

frissítve

Ukrán határőrök az orosz hadihajónak: Baszódjatok meg!
A Kígyó-sziget (2008-ban készült felvétel) – Fotó: Фотонак /Wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek hajnalban jelentette be, hogy Ukrajna Hőse címmel tünteti ki azokat a határőröket, akik az ország egyik legdélebbi részét, a Kígyó-szigetet védték.

„A Kígyó-sziget összes védője életét vesztette, de egyikük sem adta meg magát. Örökké emlékezni fogunk azokra, akik életüket adták Ukrajnáért”

– beszélt Zelenszkij a történtekről.

Később nyilvánosságra hozták azt a kommunikációt, ami a Fekete-tengeren található ukrán egység és a velük kapcsolatba lépő orosz hadihajó között zajlott:

Hadihajó: „Itt az orosz hadihajó, azt javasoljuk, tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat, hogy elkerüljük a vérontást és a fölösleges áldozatokat. Különben lebombázzuk önöket.”

Férfi hang: „Akkor ez ennyi volt… mondjam nekik, hogy basszák meg magukat?”

Női hang: „A biztonság kedvéért.”

Férfi hang: „Orosz hadihajó, baszódjatok meg!” (más fordítások szerint: „menjetek a faszba”)

A kommunikáció ezek után megszakadt, a határőrszolgálat pedig nem sokkal később megerősítette, hogy a szigeten megsemmisítették a helyőrséget. Arról nem tudni, hogy az egész szigetet elfoglalták volna – mindez egyébként érdekes geopolitikai helyzetet eredményezne, tekintve, hogy a területet érintő vitában a NATO-tag Románia is érintett.

A szigeten amúgy tizenhárom ukrán határőr állomásozott.

A stratégiailag is fontos Kígyó-sziget Ukrajna partjaitól nagyjából 30 kilométerre található a Fekete-tengeren, nem messze a Duna deltájától, és többször cserélt gazdát az elmúlt másfél évszázadban. A terület hovatartozásáról korábban éveken át vita volt Ukrajna és Románia között. Az ügyben végül a Hágai Nemzetközi Bíróság Románia javára döntött, ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy Románia kapta meg a vitatott terület (a kontinentális talapzat) nagyjából nyolcvan százalékát, viszont egy ukrán bázis továbbra is maradt a szigeten.

Zelenszkij egyébként egy 2021. augusztusi interjúban azt mondta, a szigetet ugyanúgy Ukrajna területének tekintik, és minden erejükkel meg fogják védeni.

A határőrök sztorija természetesen végigsöpört a közösségi médián, és az oroszoknak ellenálló ukránok szimbólumává vált, a Navytimes számolt be arról például, hogy egy Twitter-felhasználó csinált egy emlékfelvarrót is a katonák emlékére.

(felhasznált forrásoTass, Politico)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!