Ukrajna szerint elűzték az oroszokat a Kígyó-szigetről

2022. június 30. – 11:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az éjszaka folyamán a katonai művelet első szakaszának sikeres végrehajtásának eredményeként, amely során rakéta- és tüzérségi egységeink harci csapásokat mértek a Kígyó-szigetre, az ellenség két motorcsónakkal sietve evakuálta a helyőrség maradékát, és valószínűleg elhagyta a szigetet. A szigetet most tűz borítja, és robbanásokat hallani. A művelet további eredményeit még vizsgálják” – írta a Facebook-oldalán az ukrán haderő déli parancsnoksága:

A stratégiailag is fontos Kígyó-sziget Ukrajna déli partjától nagyjából 30 kilométerre található a Fekete-tengeren, és többször cserélt gazdát az elmúlt másfél évszázadban. A terület hovatartozásáról korábban éveken át vita volt Ukrajna és Románia között. Az ügyben végül a Hágai Nemzetközi Bíróság Románia javára döntött, ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy Románia kapta meg a vitatott terület (a kontinentális talapzat) nagyjából nyolcvan százalékát, viszont egy ukrán bázis továbbra is maradt a szigeten.

A sziget neve akkor vált széles körben ismertté, amikor a háború első napján elfoglalták az oroszok, de az ukrán határőrök nem adták meg magukat, elküldték őket a faszba – az ezt abszolváló határőrt májusban szabadították ki a hadifogságból. Ukrajna azóta többször mért csapást a szigetre, állításuk szerint mostanra sikerrel.

Frissítés: Oroszország is elismerte a sziget elhagyását, de az ő verziójuk szerint a jó szándék jeleként, tervezetten adták át, hogy ezzel lehetővé tegyék a gabonaexport beindítását.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!