Erdoğan: A két új NATO-tagjelöltnek be kell tartaniuk az ígéreteiket a török ratifikáláshoz

2022. június 30. – 21:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Svédországnak és Finnországnak be kell tartani a Törökországnak tett ígéreteket, ha azt akarják, hogy a török parlament ratifikálja a NATO-csatlakozásukról szóló jegyzőkönyvet – írja a Reuters. Törökország kedden állapodott meg a két tagjelölttel, akik számára így szabaddá vált az út a NATO-ba. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Erdoğan a NATO-csúcs végén azt nyilatkozta, hogy a két országnak amint lehet végre kell hajtania a Törökország által terroristának tartott emberekre vonatkozó törvényi változásokat. Azt is megjegyezte, hogy Svédország azt ígérte, hogy 73 ilyen, a török elnök által terroristának tartott egyént adnak ki Törökország számára, bár a megállapodásban valójában nem áll ilyen konkrét ígéret. Svédország és Finnország csak annyit írt alá, hogy megvizsgálják a török kéréseket.

„A lényeg az, hogy betartsák az ígéreteiket. A következő időszakban figyelni fogjuk, hogy betartják-e a memorandumban leírt elemeket, és ennek fényében hozunk majd döntéseket”

– mondta az elnök.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök a madridi NATO-csúcson – Fotó: Yves Herman / Reuters
Recep Tayyip Erdoğan török elnök a madridi NATO-csúcson – Fotó: Yves Herman / Reuters

Mindkét ország támogatja Törökországot a kurd PKK elleni harcában, és felfüggeszti a PKK szíriai testvérszervezetének, az Népi Védelmi Egységek (YPG) támogatását – ami azért is érdekes, mert ez a szervezet az Iszlám Állam ellen alakult nemzetközi koalíció fő szíriai partnerszervezete. Emellet az Erdoğan által Soros György-szinten démonizált Fethullah Gülen vallási csoportját sem támogatják tovább. A memorandumban nem szerepel, hogy a törökök konkrétan kinek a kiadatását kérik.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök azt mondta, hogy a kiadatási vizsgálatban figyelembe veszik a helyi és nemzetközi törvényeket, valamint a Törökország által átadott információkat.

Akár egy évig is eltarthat, hogy a NATO-tagállamok mind ratifikálják a svéd és finn csatlakozást, de amint ez megtörténik, az északi országok is a szövetség védelme alá kerülnek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!