Országos szexsztrájkkal tiltakoznának Amerikában az abortuszdöntés ellen

2022. június 28. – 06:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódnak az Egyesült Államokban a tiltakozások azok után, hogy a legfelsőbb bíróság június 24-én 5:4 arányban felülbírálta a fél évszázados „Roe v Wade” néven elhíresült bírósági precedenst. A döntéssel megszűnt az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme az Egyesült Államokban (az ügy hátteréről, jelentőségéről és lehetséges következményeiről itt írtunk bővebben).

Az MTI a Breitbart című amerikai szélsőjobbos hírportálra hivatkozva azt írja: egyes abortuszpárti aktivisták a közösségi médiában és utcai demonstrációkon követelik, hogy a nők tartózkodjanak a szexuális érintkezésektől.

„Talán a szexsztrájk (vagy önmegtartóztatás) segítene a férfinépnek, hogy kiálljon a nőjogok ügye mellett. RoeVWade” – írta a Twitteren Monique Pressley jogi elemző és politikai kommentátor. Egy másik Twitter-felhasználó a republikánusoktól való önmegtartóztatásra szólított fel.

A hétvégén New Yorkban utcai megmozdulást tartottak is az abortuszpárti tiltakozók, de számos híresség is felemelte a szavát az abortuszdöntés miatt.

Pink például azt kérte, hogy az abortuszt ellenzők többé ne hallgassák a dalait. Julia Louis-Dreyfus színésznő pedig bejelentette, hogy saját születésnapi ajándékaként adománygyűjtést rendez abortuszpárti kongresszusi jelölteknek. A Glastonbury Fesztiválon pedig, mint megírtuk, Kendrik Lamar töviskoronával a fején ismételgette, hogy „Isten veletek, női jogok!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől