„Nem akarok amerikai idióta lenni” – hírességek sora tiltakozik az amerikai abortuszdöntés miatt

2022. június 27. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai legfelsőbb bíróság június 24-én felülbírálta a fél évszázados „Roe v Wade” néven elhíresült bírósági precedenst. A döntéssel megszűnt az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme az Egyesült Államokban.

A döntést 5:4 arányban hozta meg a konzervatív többségű testület.

Ezzel a legfelsőbb bíróság saját, 49 évvel korábbi korszakos döntését felülbírálva vette ki az abortuszt az egyéni jogok közül, és a terhességmegszakításról szóló szabályozást a tagállami törvényhozások jogkörébe tette át.

A mostani döntés hátteréről, jelentőségéről és lehetséges következményeiről itt írtunk bővebben.

A döntést követően egymást érik a hírességek nyilatkozatai, amelyekben elítélik a bíróság döntését.

A Glastonbury Fesztiválon vasárnap este Kendrik Lamar fejezte be erőteljes performansszal a fellépését. A rapper töviskoronával a fején ismételgette, hogy „Isten veletek, női jogok! Amikor téged ítélnek el, Krisztust ítélik el”, miközben vér folyt le az arcán, majd földhöz vágta a mikrofont, és lesétált a színpadról.

Fotó: Samir Hussein / Getty Images
Fotó: Samir Hussein / Getty Images

A Cosmopolitan is összegyűjtötte azokat az amerikai színészeket/énekeseket/híres embereket, akik kiálltak az abortuszhoz való jog mellett. Közülük néhány:

  • Michelle Obama: „Fáj a szívem az országban élő emberek miatt, akik éppen elvesztették azt az alapvető jogot, hogy megalapozott döntéseket hozzanak saját testükkel kapcsolatban” – írta a korábbi first lady.
  • Amy Schumer: A színésznő régóta elkötelezett abortuszpárti aktivista. Az Instagramon több posztot is szentelt a témának, megosztott például egy transzparensről készült képet, amin az áll: „Ha szerinted rossz, hogy arra kényszerítenek, hogy viselj maszkot, képzeld el, milyen lenne, ha arra kényszerítenének, hogy szülj gyereket.” A kép mellé azt írta: „Készen állok a harcra.”
  • Olivia Rodrigo: A fiatal énekesnő a koncertjét félbeszakítva hívta fel a közönség figyelmét arra, hogy „a testünk soha nem lehet politikusok kezében”.
  • Phoebe Bridgers: Az énekes-dalszerző saját abortuszáról posztolt az Instagramján. „Múlt év októberében volt abortuszom, miközben turnén voltam. Elmentem a Planned Parenthoodba, ahol adtak egy abortusztablettát. Könnyű volt. Mindenki megérdemli, hogy hozzáférjen ehhez.”
  • Jameela Jamil: A színésznő, akit itthon leginkább a Netflixen futó „A jó hely” című sorozatból lehet ismerni, szintén saját abortuszáról írt az Instagramon. „Szellemileg/fizikailag/érzelmileg és anyagilag is instabil voltam, és ami a legfontosabb, NEM AKARTAM GYEREKET. Ennek elégnek kell lennie. Az életem többet számít, mint egy meg nem született ember.”
  • Billie Eilish: „Nincsenek szavaim azokra a picsákra a kib*szott Fehér Házban” – mondta a fiatal énekesnő az ASCAP Pop Awards díjátadón május 16-án, amikor kiszivárgott a legfelsőbb bíróság javaslata.
  • Halsey: Az énekesnő szerint a jogszabály eltörlése „katasztrofális elmozdulást jelent a testünk autonómiájához és a reproduktív egészségügyi ellátáshoz való alapvető jogainkban”.
  • Jennifer Lawrence: A színésznő Amy Schumerhez hasonlóan több tüntetésen is részt vett. Az egyik korábbi tiltakozáson a transzparensére azt írta: „A nők nem lehetnek szabadok, ha nem irányítják a testüket!”
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!