Levélhullás, kőeső, pánik: videón a kremencsuki rakétabecsapódások pillanatai

2022. június 28. – 18:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közösségi médiában kedd délutánra megjelent a kremencsuki rakétatámadás pillanatairól készített videó, amit a közép-ukrajnai város bevásárlóközpontja körüli biztonsági kamerák felvételeiből vágtak össze:

A felvétel a záporozó törmelékektől a magát pánikszerűen a dísztóba vető járókelőn át a gyerekét a detonáció elől egy vaskos fatörzs mögé menekítő férfiig tényleg önmagáért beszél.

Ami a kontextust illeti: A 210 ezres közép-ukrajnai város egyik zsúfolt bevásárlóközpontjába hétfőn csapódott be két rakéta – a becsapódások közti időeltérés miatt látszanak a videón olyan emberek, akik már eleve menekülnek. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, az épületben több mint ezer civil tartózkodott a támadás pillanatában, a jelenleg (=kedd délután) is zajló mentési munkálatok során eddig 18 halálos áldozatot ástak ki a romok alól.

A világ vezető gazdaságait tömörítő G7-országok egy közös nyilatkozatban háborús bűncselekménynek nevezték a támadást. Oroszország némi hallgatást követően azzal magyarázta a tragédiát, hogy ők valójában egy fegyverraktárra mértek „precíziós csapást”, és az ott tárolt nyugati lőszer robbanása okozta a tüzet „használaton kívül lévő” kremencsuki bevásárlóközpontban. Ukrajna szerint azonban a létesítménybe egy Oroszország fölött járőröző Tu-22M stratégiai bombázóról indított X-22-es levegő-föld rakéták csapódtak be. Kedd esti tudásunk szerint az sem kizárt, hogy egy rakéta a bevásárlóközpontot találta el, egy pedig a mellette álló raktárépületet (ahol azonban a detonáció mértékéből ítélve biztos nem tároltak lőszert).

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!