Az ukrán hadsereg megmutatta a kremencsuki bevásárlóközpontba csapódó egyik rakéta maradványait

2022. június 28. – 17:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hadsereg kedd délután nyugati újságírónak megmutatta a kremencsuki bevásárlóközpont romjai közül előkotort rakétamaradványokat, melyek állítólag egy orosz X-22-es repülőről indítható nagy hatótávolságú rakéta részeit képezték. Ukrajna szerint a rakétát Oroszországból felszálló, orosz légtérben (az ukrán határhoz közeli Kurszk térségében) tartózkodó Tu-22-es stratégiai bombázóról indították.

A tárgyi bizonyítékokat (melyek valódiságáról természetesen innen Budapestről nem tudok meggyőződni) arra az orosz állításra válaszul mutatta be Ukrajna, hogy Oroszország valójában egy fegyverraktárra mért „precíziós csapást”, és az ott tárolt nyugati lőszer robbanása okozta a tüzet „használaton kívül lévő” kremencsuki bevásárlóközpontban.

A 210 ezres közép-ukrajnai Kremencsuk egyik zsúfolt bevásárlóközpontjába hétfőn csapódott be két rakéta. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, az épületben több mint ezer civil tartózkodott a támadás pillanatában. A mentési munkálatok kedden is zajlanak, eddig 18 áldozatról érkezett megerősítés. A világ vezető gazdaságait tömörítő G7-országok egy közös nyilatkozatban háborús bűncselekménynek nevezték a támadást.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől