Átadták az első, Oroszországot és Kínát összekötő közúti hidat

2022. június 10. – 17:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A durván egy kilométeres híd az orosz Blagovescsenszk és a kínai Heihe városait köti össze az Amur folyó fölött, és durván 19 milliárd rubelbe, vagyis nagyjából 129 milliárd forintba került megépíteni. Az oroszok szerint a híd segíteni fog abban, hogy közelebb hozza egymáshoz a két országot, amelyek februárban, a háború kitörése előtt korlátok nélküli együttműködést jelentettek be.

A Kreml küldöttje az átadón azt is elmondta, hogy a mai polarizált világban extrán szimbolikus jelentősége van a hídnak, a kínaiak pedig hangsúlyozták, hogy minden téren szeretnék szorosabbra fűzni az együttműködést az oroszokkal. Vitalij Szaveljev orosz közlekedési miniszter azt is elmondta, hogy a híd segíthet abban, hogy évente egymillió tonnánál is több terméket szállítsanak a két ország között.

Fotó: AFP PHOTO / AMUR REGION GOVERNMENT PRESS SERVICE / HANDOUT
Fotó: AFP PHOTO / AMUR REGION GOVERNMENT PRESS SERVICE / HANDOUT

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter május végén egy nyilatkozatában azt mondta, hogy Moszkva átgondolná a Nyugat esetleges ajánlatát a kapcsolatok visszaállítására, ugyanakkor a Kínával való kapcsolatok erősítésére fókuszál. Azt ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a barátkozás ellenére Kína egyelőre egyáltalán nem segít az oroszoknak a nyugati szankciók kivédésében.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!