Lavrov: Oroszország a kínai kapcsolatokat fejleszti, a Nyugat esetleges közeledésén pedig elgondolkodna

2022. május 24. – 10:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy nyilatkozatában azt mondta, hogy Moszkva átgondolná a Nyugat esetleges ajánlatát a kapcsolatok visszaállítására, ugyanakkor a Kínával való kapcsolatok erősítésére fókuszál. Szerinte a nyugati országok russzofóbok, amióta elkezdődött az ukrán invázió. Jelenleg pedig az oroszok azon dolgoznak, hogy a nyugatról importált termékeket helyettesíteni tudják, és csak „megbízható” országoktól függjenek, melyek nem a Nyugat lekötelezettjei.

Szergej Lavrov egy május 20-i sajtótájékoztatón – Fotó: Yuri Kadobnov/Pool via REUTERS
Szergej Lavrov egy május 20-i sajtótájékoztatón – Fotó: Yuri Kadobnov/Pool via REUTERS

„Ha a Nyugat ajánlani akar valamit a kapcsolatok visszaállítását illetően, akkor komolyan átgondoljuk, hogy szükségünk van-e rá, vagy sem”, mondta, hozzátéve, hogy „most, hogy a Nyugat felvette a diktátori pozíciót”, az orosz gazdasági kapcsolatok Kínával még gyorsabban fejlődnek majd, és ez egy esély arra is, hogy az ország keleti részét és Kelet-Szibériát fejlesszék. „Kínának olyan információs- és kommunikációs technológiája van, amely semmivel sem alsóbbrendű a nyugaténál. Egy jó deal kölcsönös előnyökkel jár majd”, mondta.

Lavrov beszélt arról is, hogy a világ fejlődésének középpontja Eurázsiába tevődött át, az oroszoknak pedig kiterjedt gazdasági kapcsolataik vannak ebben a régióban. Ezekre fognak támaszkodni az ország további fejlődésében, „meg vagyok róla győződve, hogy ez a helyes út”, mondta. Szerinte a Nyugat nem először bizonyította be, hogy képtelen a tárgyalásokra.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!