Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: Ukrajna a segítségünket kéri a zaporizzsjai erőmű felszabadításához

2022. június 7. – 19:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) és az ENSZ főtitkárához fordult, hogy „szabadítsák fel” a zaporizzsjai atomerőművet – mondta a nukleáris szervezet vezetője kedden a CNN-nek. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója szerint „az ukrán kormány gyakorlatilag felkért, sőt, felszólított engem és az ENSZ főtitkárát, hogy tegyünk erőfeszítéseket az atomerőmű felszabadítására”.

Korábban az atomenergia-ügynökség vezetője úgy nyilatkozott, hogy az oroszok által megszállt dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben „egyértelmű és valós veszély fenyegeti a biztonságot, a védelmet és a biztosítékokat”. Grossi hozzátette, „aktívan dolgoznak azon”, hogy a NAÜ egy nemzetközi missziót szervezhessen az erőműbe. Ezt az ukrán állami atomenergia-vállalat úgy értelmezte, hogy az ügynökség legitimálná a zaporizzsjai erőmű orosz megszállását.

A NAÜ főigazgatója szerint ez egyáltalán nem igaz. „Ha odamegyek, akkor ugyanazon megállapodás alapján megyek oda, amelyet az ügynökség Ukrajnával kötött, nem Oroszországgal. Ukrajnával!” – mondta Grossi.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!