A nukleáris biztonság hét alappillére közül legalább öt veszélybe került a zaporizzsjai atomerőműben a Nemzetközi Atomenergia‑ügynökség szerint

2022. június 6. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Egyértelmű és valós veszély fenyegeti a biztonságot, a védelmet és a biztosítékokat” az ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben, amely jelenleg Oroszország ellenőrzése alatt áll – közölte hétfőn az ENSZ nukleáris felügyeletének, a Nemzetközi Atomenergia‑ügynökség vezetője, Rafael Grossi. A főigazgató szerint „a nukleáris biztonság és védelem hét nélkülözhetetlen alappillére közül legalább öt veszélybe került a helyszínen” – írja a CNN.

A NAÜ kormányzótanácsának nyilatkozva Grossi megismételte, hogy „aktívan dolgozik azon, hogy megállapodjon, megszervezze és vezesse a NAÜ által vezetett nemzetközi missziót” a létesítménybe, hogy „alapvető nukleáris biztonsági, védelmi és biztosítéki munkálatokat végezzenek a helyszínen”.

A zaporizzsjai atomerőmű március eleje óta orosz ellenőrzés alatt áll. Grossi április végén meglátogatta a Kijevtől északra fekvő, mára már megszűnt csernobili atomerőművet, amelyet rövid időre szintén orosz erők foglaltak el.

„Az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű telephelye továbbra is az ottani orosz erők ellenőrzése alatt áll. Többször kifejeztem súlyos aggodalmamat a rendkívül stresszes és kihívásokkal teli munkakörülmények miatt, amelyek között az ukrán vezetés és személyzet az erőművet üzemelteti” – mondta Grossi.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!