Nemcsak hadibíróság, hanem orosz törvényszék elé is kéne állítani Putyint a cseh államfő szerint

2022. június 6. – 23:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Milos Zeman cseh államfő arról beszélt, hogy „Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna elleni támadás miatt hadbíróság elé kell állítani. Ugyanakkor orosz bíróság elé is való, mert elszigeteltségbe taszította országát, és visszavetette fejlődését”, írja az MTI. Az államfő a Szabad Európa Rádió ukrán adásának adott interjút.

Zeman korábban pozitívan viszonyult Oroszországhoz, a háború azonban megváltoztatta véleményét. „Ma úgy gondolom, hogy Putyin valóban hadibíróság elé való. S ezzel párhuzamosan orosz bíróság elé is mindazért, amit képes volt Oroszországgal tenni”, fogalmazott. A cseh államfő úgy véli: Putyin úgy döntött az Ukrajna elleni támadásról, hogy tudatában volt annak, döntése politikai és gazdasági szankciókat von maga után Oroszország ellen – amivel „gyakorlatilag elszigeteltségbe küldte” szerinte az oroszokat.

Milos Zeman úgy látja, hogy az orosz-ukrán konfliktus elhúzódására kell számítani, amelyet később valószínűleg diplomáciai tárgyalások válthatnak fel. „Ezek feltétele a harcok leállítása, s a két elnök közvetlen tárgyalása. Ettől ebben a pillanatban azonban még elég távol vagyunk” – jegyezte meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!