Zelenszkij: Mind életben lennének, ha egyetlen ember Moszkvában nem okozza ezt a katasztrófát

2022. június 5. – 00:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szvjatohirszki kolostor fatemploma leégett, és orosz tüzérségi támadás miatt gyulladt ki, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos késő esti beszédében szombaton. „Készek bármit felégetni, az ortodox templomokat éppúgy, mint bármi mást Ukrajnában” – mondta. A háború alatt eddig 113 templomot semmisítettek vagy rongáltak meg az orosz tüzérségi támadások, köztük olyanokat is, amelyek épen maradtak a II. világháború alatt, a mostani inváziót azonban nem vészelték át.

Kiszámíthatónak nevezte, hogy az orosz propagandisták az ukránokat vádolják gyújtogatással, noha szerinte a szerzetesek és ott lévők látták, hogy orosz tüzérségi támadás történt. Szerinte a támadás, a propagandisták hazugsága és az orosz ortodox vezetők részéről az ukrajnai agresszió támogatása miatt az ukrán ortodox egyháznak is le kellene vonnia a következtetéseket, és egyértelműen el kellene ítélnie azokat, akik elnézik az agressziót.

Forrás: president.gov.ua
Forrás: president.gov.ua

Oroszország szándékosan és szisztematikusan rombolja Ukrajna kulturális és történelmi örökségét, ahogy az infrastruktúrát, a lakóházakat és mindent, ami a normális élethez szükséges, mondta. „Egy ország, ami ilyet tesz, nem lehet az UNESCO tagja, és nem maradhat az ENSZ-ben, mintha mi sem történt volna” – mondta.

„Az ENSZ Alapokmánya nem biztosít jogokat terroristáknak, és az UNESCO nem barbárok helye.”

„A helyzet továbbra is rettentő nehéz Szeverodonyeckben, ahol folytatódnak az utcai harcok” – mondta, aztán Liszicsanszkot, Marinkát, Kurahovét és a Donbasz más településeit említette a kelet-ukrajnai frontról. „Folyamatosak a légicsapások, a tüzérségi és rakétatámadások” – mondta, hozzátéve, hogy szombat reggelig összesen 2503 különböző orosz rakétát vetettek be Ukrajna ellen. Mint mondta, a védők tartják az állásaikat, és mindent megtesznek, hogy a lehető legtöbb veszteséget okozzák az orosz erőknek.

Szombaton megemlékeztek az orosz invázióban meghalt 261 ukrajnai gyerekről is. „Mind életben lennének most, ha egyetlen ember Moszkvában nem okozza ezt a katasztrófát” – mondta. Azt mondta, ezt már nem lehet helyrehozni, mert a háború tart, azonban a borzasztó következményeinek bármelyik pillanatban véget lehetne vetni. Az orosz hadsereg befejezheti templomok felgyújtását, városok lerombolását, gyerekek meggyilkolását, mondta. „Ha ugyanaz az ember Moszkvában kiadja a parancsot. Az pedig, hogy továbbra sincs ilyen parancs, nyilvánvaló megaláztatás az egész világ számára” – mondta.

Ezzel arra utalt, hogy Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök történelmi hibát követett el Ukrajna megtámadásával, de nem szabad megalázni Oroszországot, hogy diplomáciai megoldást lehessen találni, amint a harcok befejeződnek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!