Menekülnie kellett egy rakétavető rendszert méltató orosz propagandistának, mikor az ukránok visszalőttek

2022. június 4. – 09:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orosz videós épp a TOS-1 rakétavető rendszereket méltatta egy ilyen típusú páncélos mellett, amikor az ukrán tüzérség gyorsan bemérte őket és menekülniük kellett.

A videón látható első lövés után alig 40-50 másodperccel hallani lehet az ukránok válaszát, mire a stáb fedezékbe húzódott. Az eset Vaszjlivka körül történhetett.

A TOS-1-es rakétarendszereket gyakran T-72-es tankok alapjára szerelik fel, így egészen mobilis. A videón is látható, hogy egy második sorozat után visszavonul. A TOS-1-es alapvetően rövid távolságokon veszélyes, de pusztító, ugyanis képes termobárikus fegyvereket indítani, amiket vákuumbombának is hívnak.

A vákuumbomba úgy működik, hogy oxigént von el, és így erős, magas hőmérsékletű robbanásokat hoz létre. Kétlépcsős lőszerről beszélünk: az első fokozatú töltet egy nagyon finom anyagból – a szénalapú üzemanyagtól az apró fémrészecskékig – álló aeroszolt juttat ki, a második töltet begyújtja ezt a felhőt, tűzgömböt, hatalmas lökéshullámot és vákuumot hoz létre, mivel elszívja a környező oxigént, részletezi a működést a Guardian. Az óriási nyomást eredményező robbanáshullám lényegesen tovább tarthat, mint egy hagyományos robbanóanyag esetében, és képes komplett épületeket a földdel egyenlővé tenni.

Az ilyen, nagyjából 4 km-es hatótávolságú fegyvereket sokféle célra használják, és többféle méretben kaphatók. Ukrajnában a gyanú szerint azt láthatjuk, hogy Oroszország „bunkerromboló” szerepkörben használja őket védelmi állások megsemmisítésére. A rendkívül nagyméretű, levegőből indítható változatokat barlangok és alagútkomplexumok megsemmisítésére tervezték. A szovjet és a nyugati erők az 1960-as évek óta használnak ilyen fegyvereket, az USA például ilyenekkel próbálta megállítani az al-Kaidát Afganisztánban, az oroszok Csecsenföldön használták, de a bizonyítékok alapján 2016-ban, Szíriában is bevethették ezeket.

A háborúban bevetett különböző fegyverekről ebben a cikkben írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!