Eurologus: A kőolajszármazékok vásárlásába kerülhetett a Kirill pátriárka melletti kiállás a magyar kormánynak

2022. június 3. – 16:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken vagy szombaton, az Európai Unió hivatalos lapjába bekerüléssel válik hatályossá az Európai Unió Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagja, benne az olajembargóval – az erről szóló végső egyezkedésekről győztes üzenetet küldött Orbán Viktor a hét elején. Az Eurologus által idézett végső részletek viszont árnyalják a képet:

a Barátság kőolajvezetéken keresztül zajló magyar olajbeszerzés esetében a kivétel csak addig tart, „amíg a tagállamok Tanácsa másként nem dönt.”

Tehát a kitételnek nincs meghatározott időtartama, nincs egy fixen, a jövőben lebegő szám, hogy mondjuk 2025-ig kell megoldani a helyzetet. A mentesség addig tart, amíg az EU újra napirendre nem veszi azt – ez várhatóan azután következhet be, hogy sikerül bővíteni az Adria kőolajvezeték kapacitását, illetve átállítani az orosz olajra tervezett olajfinomítókat. Az Eurologus hozzáteszi, hogy az EU-s záródokumentum alapján minderre „a lehető leghamarabb” sort kell keríteni.

Az Eurologus azt is megemlíti, hogy valószínűleg a Kirill pátriárka melletti, az EU-n belül nagy felháborodást kiváltó kiállás miatt nem kapott Magyarország hároméves felmentést a kőolajszármazékok vásárlására. A Putyin oldalán a háborút támogató egyházi vezetőről itt írtunk bővebben.

A mentességre visszatérve, Bulgária és Horvátország is kapott időszaki felmentést, Bulgária 2024 végéig importálhat tengeri úton orosz kőolajat és kőolajtermékeket, Horvátország pedig 2023 végéig importálhat a finomítók működéséhez szükséges orosz vákuumgázolajból.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!