Az oroszok szép lassan átveszik a hatalmat Ukrajna bizonyos részein – a háború 97. napja képekben

2022. május 31. – 21:20

frissítve

Az oroszok szép lassan átveszik a hatalmat Ukrajna bizonyos részein – a háború 97. napja képekben
Ukrán katona Harkiv Szaltyivka városrészében, ahol néhány hónapja még 450 ezren éltek – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre nagyobb az orosz befolyás azokon az ukrajnai településeken, amelyeket elfoglaltak az orosz megszállók. Mariupolban kivetítőn mennek az orosz hírek, és Herszonban és Zaporizzsjában pedig már átálltak az orosz internetre. Közben javában zajlik Ukrajna kifosztása, Mariupolból fémszállítmányt visznek a hajók Oroszországba, de a herszoni gabona is a megszállóknál köt ki. Mindeközben Csehországban már építik az új, Oroszországtól független olajvezetéket.

Fotó: Ivan Alvarado / Reuters
Fotó: Ivan Alvarado / Reuters

Lerombolt hídszakasz mellett hajt el egy autóbusz a kelet-ukrajnai Harkivban a várost ért újabb orosz támadás után. Az ágyúzásban három civil sérült meg, számos lakóházban és melléképületben keletkeztek károk.

Fotó: Johanna Geron / Reuters
Fotó: Johanna Geron / Reuters

Orbán Viktor újságíróknak válaszol az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozója előtt.

Hétfőn órákon át tartó tárgyalást követően az Európai Unió 27 tagállami vezetőjének Brüsszelben sikerült részmegállapodásra jutnia az Oroszország elleni szankciók hatodik köréről, a részletek kidolgozása azonban még nem zárult le.

A szankciós csomag legvitatottabb eleme az Oroszországból érkező olajimport embargója volt, melyet a magyar kormány sokáig mereven elutasított – és mivel a legfelsőbb szintű uniós döntésekhez teljes tagállami egyetértésre van szükség, Magyarország egyedüli tagállamként is vétóval fenyegethette az egész szankciós csomagot.

Orbán Viktor azonban közvetlenül a csúcstalálkozó hétfő délutáni kezdete előtt azzal az új követeléssel állt elő, hogy Magyarországnak garanciát kellene kapnia arra az esetre, ha valami történik az Ukrajnán áthaladó kőolajvezetékkel, Magyarország akkor is hozzáférjen a tengeri olajszállítmányokhoz, éjszakai posztjában pedig azt közölte: „Megszületett a megállapodás. Magyarország mentesül az olajembargó alól!”

Fotó: Vitalii Hnidyi / Reuters
Fotó: Vitalii Hnidyi / Reuters

Mentőcsapatok dolgoznak egy harkivi lakóházon.

Harkivnál az oroszok továbbra is arra összpontosítanak, hogy megakadályozzák, hogy az ukrán ellentámadás elérjen az ukrán–orosz határig. Az ukrán erők az elmúlt napokban nem hajtottak végre jelentős műveletet a területen, de folyamatosan lőnek.

Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Orosz állami televízió adása megy óriáskivetítőn egy mariupoli élelmiszersegély-állomáson.

Az oroszok által elfoglalt és ellenőrzött Herszon és Zaporizzsja dél-ukrajnai régiói orosz mobilhálózatra és internetre álltak át – mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek Oleg Krujcskov, az oroszok által 2014-ben annektált Krím kormányának tanácsadója.

„Egy újabb kijevi terrortámadás miatt megszakadt a kommunikáció Herszon és Zaporizzsja régiójában. Oroszország elébe ment a dolgoknak. A felszabadított területeken már kizárólag orosz internet és kommunikáció van. Valójában ez az ukrán propaganda vége, ledőltek Zelenszkij hazugságtornyai”

– mondta Krujcskov, hozzátéve, hogy már árulják az érintett területeken az orosz mobilszolgáltatók SIM-kártyáit.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Egy nő áll a találatot kapott házuk előtt Gyerhacsiban, a Harkivtól északra fekvő települést egész nap lőtték az oroszok.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Egy fiú biciklizik az iskola sportpályáján, ahová az orosz Szpecnaz befészkelte magát, amikor kerülőutakon bejutott Harkivba. Az épület az ellenük vívott harcban semmisült meg, az orosz különleges egység csaknem összes bent lévő tagjával együtt.

Nyilas Gergely és Huszti István kollégánk a háború kitörése előtti feszült hetekből és a harcok kezdete óta is számos helyszíni riportban, cikkben, fotón, videón mutatta be testközelből az ukrajnai történéseket, a háború rombolását és a helyiek mindennapinak semmiképp sem nevezhető mindennapjait.

Most ismét Ukrajnában vannak, ezúttal az északkelet-ukrajnai Harkivba utaztak, hogy megmutathassák a Telex olvasóinak, mi a helyzet Ukrajna második legnagyobb városában, amely a háború első időszakában az egyik legintenzívebb orosz támadássorozatot állta ki, majd az ukrán erők ellentámadása után fellélegezhetett, de két hét szünet után a napokban újra lőni kezdték. A harkivi riportot ide kattintva éri el.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Lenin-szobor a csernobili elzárt területen.

Az orosz invázió elején szabályosan fogságba esett a csernobili erőmű több, mint száz dolgozója, akik a műszakváltást követően az erőműben tartózkodtak, mikor az orosz csapatok elfoglalták a létesítményt.

A hetekig tartó orosz fennhatóság alatt lekapcsolták az erőművet a hálózatról, aztán helyreállt a kapcsolat, majd arról jöttek a hírek, hogy a térségbe vezényelt csapatok beásták magukat a lezárt területen, és felvert radioaktív por miatt érezhetően megnőtt a sugárzás a környéken.

Később, az orosz csapatok visszavonása után újra ukrán kézbe került az atomerőmű.

Fotó: Serhii Hudak / Reuters
Fotó: Serhii Hudak / Reuters

Denis Kofel, ukrán katona temetése Ungváron.

Az ENSZ emberjogi irodája szerint összesen 4113 civilt gyilkoltak meg az oroszok Ukrajnában, köztük 264 gyereket. Nagyjából ötezren sérültek meg, a legtöbben a légitámadásokban.

Az áldozatok nagyjából fele a leginkább katonai nyomás alatt álló Donyeck és Luhanszk térségben esett áldozatul. A szervezet egyébként arra is figyelmeztet, hogy a most közölt számok valószínűleg nagyobbak a valóságban.

Az ukrán kormány saját adatai szerint csak Mariupolban 22 ezren haltak meg az orosz agresszió miatt.

Fotó: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / AFP
Fotó: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / AFP

Munkások acéltekercseket daruznak hajóra Mariupolban.

Fémet szállító teherhajó indult el a délkelet-ukrajnai Mariupol kikötőjéből, ez az első szállítmány azóta, hogy a szinte földig rombolt város orosz irányítás alá került.

A Reuters szerint a kikötő egy szóvivője a múlt héten azt mondta, a hajó 2700 tonna fémet fog az oroszországi Rosztov-na-Donuba szállítani az elfoglalt iparvárosból. Ukrajna szerint ez a fosztogatással egyenlő.

Oroszország láthatóan igyekszik kihasználni a „nácitlanítás” gazdasági hozadékait: hétfőn arról érkezett hír, hogy már Oroszországba küldik a gabonát a szintén elfoglalt dél-ukrajnai város, Herszon környékéről.

Fotó: Christopher Furlong / Getty Images
Fotó: Christopher Furlong / Getty Images

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat tűzszerészei hatástalanítottak és kiásnak egy orosz BM-30 Szmercs rakétát, hogy el lehessen távolítani a mezőgazdasági területről Borogyanka határában.

Az orosz inváziót követő hatástalanítás és a fel nem robbant lőszerek összegyűjtése 5-7 évig is eltarthat, csak a kijevi régióban már több mint 36 ezer veszélyes lőszert helyeztek biztonságba.

Fotó: Ivan Alvarado / Reuters
Fotó: Ivan Alvarado / Reuters

Egy fiatal anya megcsókolja katona férjét, miután az oroszok által megszállt Krupjanszkból Harkivba ért az evakuáltakat szállító busz.

Fotó: Alex Halada / PictureDesk / AFP
Fotó: Alex Halada / PictureDesk / AFP

Gázvezeték épül a csehországi Cejc közelében, Brnótól 30 km-re délre, aminek a régió energiaellátásának biztosítása a célja.

Kapcsolódó