Halálbüntetést is kaphatnak a mariupoli acélgyár ukrán védői, állítják a donyecki szakadárok

2022. május 30. – 18:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Halálbüntetés várhat a mariupoli Azovsztal acélgyár ukrán védőire, akik most jórészt az oroszbarát szakadár állam, a Donyecki Népköztársaság (DNR) erői kezében vannak, írja az AFP jelentése alapján a Guardian.

Orosz tisztviselők egyenesen terrorizmussal vádolják az Azov-ezred katonáit is magában foglaló ukrán védőket. Korábban pedig beszámoltunk arról, hogy az ukrán hadifoglyokat a szeparatisták törvényszéke állíthatja bíróság elé – ezt most megerősítette a szakadár kvázi-állam igazságügyi minisztere is:

„A bíróságon döntenek majd róluk. Ilyen bűntettekért a legmagasabb büntetést szabjuk ki a DNR-ben – a halálbüntetést. Minden hadifogoly a DNR területén van”

– mondta Jurij Szirovatko, hozzátéve, hogy közel 2300 katonát vittek el az Azovsztal területéről.

Buszon szállítják ki az Azovsztal acélgyárból az ukrán védőket – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Buszon szállítják ki az Azovsztal acélgyárból az ukrán védőket – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Bár a mariupoli acélgyár védői nyolcvan napig kitartottak, most úgy tűnik, hősiességük lehet a vesztük is: „Ezek az emberek katonai értelemben teljesen egyértelműen hősök” – mondta róluk a Telexnek Rácz András történész, aki szerint viszont „Oroszország nem akarna hősöket átadni Ukrajnának”. Mivel a Donyecki Népköztársasághoz hasonló szakadár entitások „nemzetközi jogi értelemben tökéletes fekete lyukak”, Rácz szerint „Oroszország ki tudja szervezni a kegyetlenkedéseket az általa fenntartott szeparatistáknak”, ez pedig akár az Azovsztal védőinek kivégzését is jelentheti.

Részletesen a mariupoli védők helyzetéről és az ukrajnai háború aktuális állásáról itt olvashat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!