Zelenszkij szóvá tette, hogy Magyarország miatt nincs olajembargó

2022. május 25. – 15:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök élőben kapcsolódott be a davosi világgazdasági fórumra, ahol megemlítette, hogy Magyarország, pontosabban az ország orosz olajhoz való hozzáállása miatt nem lesz olajembargó Oroszország ellen.

Zelenszkij szerint Magyarország azzal indokolja a döntését, hogy jelentős forrásokra van szüksége ahhoz, hogy le tudjon mondani az orosz olajról.

„Mondogatják nekik, hogy ott, Ukrajnában emberek, gyerekek halnak meg, megölik őket. Úgy, mint a 18 éves gyilkos Texasban, csakúgy hozzánk is 18 éves katonák jöttek Oroszországból, és gyerekeket kínoztak. Beszéltek nekik erről, ők viszont azt mondják: mindent értenek, de honnan szerezhetnének pénzt” – fejtegette Zelenszkij, aki az „ők” alatt feltételezhetően Magyarországot értette.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt nyilatkozta, hogy biztos benne, sikerül megoldani a kérdést, és elfogadtatni az olajembargót Magyarországgal.

„Nagyon keményen dolgozunk azon, hogy egységesek legyünk, de azért is kell döntéseket hoznunk, hogy megtörjük az orosz hadigépezetet, és nyomás alá helyezzük a Kremlt, hogy a háborúnak vége legyen” – mondta újságíróknak szerdán Michel.

Szijjártó Péter külügyminiszter és Orbán Viktor is korábban azt nyilatkozta, hogy Magyarország akkor szavazza meg az orosz olaj embargóját, ha az energiaszükségleteit más forrásokból biztosítják. Orbán a héten levelet is írt Michelnek, amiben kifejtette: nem hajlandó tárgyalni az embargóról.

(MTI, Pravda, Sky)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!