Zelenszkij: A végén a diplomácia jön

2022. május 21. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hivatalba lépésének harmadik évfordulóján adott, pénteken felvett, de szombaton adásba került tévéinterjúban arról beszélt, hogy véres harcokat megnyerhetnek, de végül az ukrajnai háború diplomáciával érhet majd véget. „Vannak dolgok, amiket csak a tárgyalóasztalnál lehet elérni” – mondta. Arról beszélt, hogy mindent vissza akarnak kapni, Oroszország viszont semmit nem akar átadni. Hangsúlyozta, hogy biztos az ukránok győzelmében, nincs más alternatíva, és azt is mondta, hogy eltörték a világ egyik legerősebb hadseregének a gerincét.

A korábban megszakadt tárgyalások újrakezdésének előfeltétele azonban, hogy az oroszok nem ölik meg az Azovsztal elfogott védőit. „Haza fogjuk hozni őket” – mondta Zelenszkij.

A hét elején a lefegyverzett, súlyosan sérült ukrán katonákat elkezdték kivinni a gyár területéről, és átadták őket az orosz csapatoknak. Az ukrán sebesülteket orosz ellenőrzés alatt lévő területekre vitték kórházba. Az ukrán vezetés azt tervezi, hogy fogolycsere keretében váltaná ki az Azovsztal védőit. Az Azov ezred vezetője pedig pénteken bejelentette, hogy az ukrán katonai vezetés parancsára letették a fegyvert az egészen idáig Mariupol utolsó védőbástyájának számító acélműben. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról beszélt, hogy eddig több mint 1900 ukrán harcos adta meg magát az acélgyárban.

Zelenszkij Ukrajna Hőse kitüntetéseket ad át 2022. május 18-án – Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Zelenszkij Ukrajna Hőse kitüntetéseket ad át 2022. május 18-án – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Zelenszkij az interjúban az ukrán népet nevezte az év embereinek, amikor arról kérdezték, hogy a Time magazin olvasói között készített egyik szavazáson első helyre került 2022 legbefolyásosabb embereinek listáján. (CNN, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!