Feladná a semlegességet Svédország: a kormánypárt is támogatja a NATO-csatlakozást

2022. május 15. – 18:36

Másolás

Vágólapra másolva

Évtizedeken keresztül a szociáldemokraták voltak azok, akik ellenezték Svédország csatlakozását a NATO-hoz, most viszont a kormánypárt hivatalosan is szakított ezzel az állásponttal, írja a Sky News.

Az ukrajnai invázió óta ugyanis erőteljesen megnőtt a NATO-csatlakozást támogatók aránya, és ahogy arról írtunk korábban, a finnek után várhatóan a svédek is benyújtják a csatlakozási szándékukat. Ehhez vasárnap egy lépéssel közelebb kerültek, a svéd Szociáldemokrata Párt ugyanis arról tett közzé egy nyilatkozatot délután, hogy Svédországnak arra kell törekednie, hogy minél hamarabb csatlakozzanak az észak-atlanti katonai szövetséghez, írja a CNN.

Ann Linde svéd külügyminiszter egy április végi sajtótájékoztatón Pekka Haavisto finn kollégájával – Fotó: Lehtikuva / Vesa Moilanen via Reuters
Ann Linde svéd külügyminiszter egy április végi sajtótájékoztatón Pekka Haavisto finn kollégájával – Fotó: Lehtikuva / Vesa Moilanen via Reuters

Ann Linde svéd külügyminiszter történelminek nevezte a döntést, hozzátéve: az Ukrajna elleni orosz invázió nagyban rontotta Svédország és egész Európa biztonsági helyzetét.

Vasárnap a NATO külügyminisztereinek berlini találkozója után a szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg úgy nyilatkozott, „ajtajuk nyitva áll” Finnország és Svédország előtt. Bár pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök kritikusan beszélt a csatlakozás ötletéről, a vasárnapi találkozón a török külügyminiszter találkozott svéd és finn kollégájával, és a Reuters jelentése szerint mindketten arról biztosították a török minisztert, foglalkoznak majd Ankara aggodalmaival. A vasárnapi konferenciáról itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!