Zelenszkij: Hiába próbálnak erőt mutogatni az oroszok, a Donbaszban marad az ukrán zászló

2022. május 16. – 00:42

Másolás

Vágólapra másolva

„Bármilyen »kreatívak« is az oroszok Herszonban és Melitopolban, bármennyire is mutogatják állítólagos »erejüket« az Azov-tenger partján és Donbasz megszállt területein, csak ideiglenesen vannak ott. Az ukrán zászló, az ukrán törvény, és az ukrán élet ott fog maradni” – mondta vasárnap esti beszédében Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök a szokásos éjjeli üzenetében főleg a jövő heti terveiről beszélt: hogyan igyekszik minél több fegyvert és pénzügyi támogatást szerezni Ukrajnának, ami nemcsak az ország fenntartásához szükséges, de a háború utáni újjáépítéshez is.

„Dolgozunk az Oroszország elleni szankciók szigorításán is. Partnereink döntéseivel hétről hétre kell szűkebbre szabnunk Oroszország kapcsolatát a világgal. A megszállóknak érezniük kell, hogy a háborújuk költsége egyre csak emelkedik.”

Zelenszkij szerint próbálnak minél több figyelmet fordítani Ukrajna felé világszerte – ehhez a jövő héten egyrészt vezető amerikai egyetemek diákjainak küld majd videóüzenetet, másrészt ukrán egyetemistákkal is találkozik majd az elnök virtuálisan.

A diákok mellett folytatja Zelenszkij beszédsorozatát a világ parlamentjeiben is: a héten Luxemburg törvényhozása előtt szólal fel, és a jövőben több figyelmet szeretne fordítani az afrikai és az ázsiai országok felé. Emellett beszéddel készül Zelenszkij a május végi davosi Világgazadsági Fórumra is, amiben a háború utáni újjáépítésről szól majd.

A diplomácia mellett viszont elkerülhetetlen szerepe lesz továbbra is a harcoknak: „Készülünk Oroszország újabb támadási kísérleteire a Donbaszban, hogy valamilyen módon fokozzák mozgásukat Ukrajna déli részén.

A megszállók még mindig nem akarják beismerni, hogy zsákutcába kerültek, és az úgynevezett »különleges katonai műveletük« csődöt mondott. De eljön majd az a pillanat, amikor az ukrán nép rákényszeríti a megszállókat, hogy végképp megismerjék a valóságot.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!