Részletes tervezet készült az orosz energiaszektor szankcionálására, Zelenszkij szerint már dolgoznak a megvalósításon is

2022. május 11. – 06:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy azt megszokhattuk, kedd éjjel is videóüzenettel jelentkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki ezúttal inkább csak összefoglalta a napot, sok újdonságot nem közölt. Zelenszkij első körben a külföldi parlamentekhez intézett beszédeit idézte fel, kedden a szlovák és a máltai parlamentben is felszólalt. Előbbiről részletesen is írtunk itt, utóbbiról pedig annyit érdemes tudni, hogy az elnök felidézte az 1940-es máltai csatát, amelytől az egész mediterrán térség sorsa függött, de végül a szövetségesek győztek.

Mint mondta, az ukránok mindent megtesznek, hogy ugyanez legyen a végkimenetel, ehhez azonban szükség lesz a máltaiak fegyelmezett támogatására és szankcióira is.

Szó esett emellett a holland és a német külügyminiszter látogatásáról is, akikkel Zelenszkij személyesen is tárgyalt Ukrajna megerősítéséről és a háború végének minél hamarabbi eléréséről. Arról is beszélgettek a felek, hogy hogyan tudna Hollandia és Németország segédkezni Ukrajna újjáépítésében a háború után. Zelenszkij emellett köszönetet mondott minden országnak, amely újranyitotta a kijevi nagykövetségét – Görögország például éppen kedden tett így –, jelenleg már 36 ország küldöttsége dolgozik az országban.

Az ukrán elnök érintőlegesen említette a harkivi régióban elért katonai sikereket, melyekkel kapcsolatban azért jelezte, hogy egyelőre senkinek nem szabad túlságosan örülni, nehogy nyomás alá helyezzék az egyébként is megfeszítve harcoló csapatokat. Ennél viszont érdekesebb volt, hogy a háború elején is emlegetett, nemzetközi szakértőkből álló csoport kedden előállt egy, az orosz energiaszektort érintő szankciókat taglaló tervezettel, melynek már el is kezdődött a megvalósítása.

Zelenszkij a részletekbe nem ment bele, de annyit elmondott, hogy a tervezetben foglaltakkal jelentősen meg lehetne nehezíteni az oroszok dolgát úgy, hogy közben nem kényszerítenék térdre a globális gazdaságot sem. Azt is hozzátette az elnök, hogy szerinte ez egy racionális tervezet. Zelenszkij végezetül a kedden meghalt Leonyid Kravcsukról, a független Ukrajna első elnökéről is megemlékezett – mint mondta, Kravcsuk békét akart az országnak, ő pedig biztos abban, hogy ezt a békét el is fogják érni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!