Ukrajnába látogatott a holland és a német külügyminiszter

2022. május 10. – 13:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mindketten előzetes bejelentés nélkül érkeztek az országba, Annalena Baerbock német külügyminiszter látogatása pedig ezen felül is meglepőnek tűnhetett, a német külpolitika ugyanis a belengetett szemléletváltás óta egyelőre nem változott markánsan. Baerbock látogatása ebben a tekintetben mindenképpen érdekes, mert ilyen magas rangú német tisztviselő nem járt az országban a háború kitörése óta.

A külügyminiszter egyébként az orosz háborús bűnökkel összeforrott Bucsába látogatott el , ahol Irina Venediktova ukrán főügyésszel járt körbe. A látottak nyomán Baerbock azt mondta, hogy igazságot kell szolgáltatni, és felelősségre kell vonni azokat, akik a bucsai vérengzést elkövették.

Anna Baerbock egy bucsai templomnál, ahol korábban egy tömegsírt tártak fel – Fotó: Carlos Barria / Reuters
Anna Baerbock egy bucsai templomnál, ahol korábban egy tömegsírt tártak fel – Fotó: Carlos Barria / Reuters

Wopke Hoekstra a Kijevtől szintén nem messze található Irpinybe látogatott el, ahol szintén felmerült annak gyanúja, hogy az oroszok háborús bűnöket követhettek el. Hoekstra szintén kiemelte az igazságszolgáltatás fontosságát, mint írta, ezek a bűntettek nem maradhatnak büntetlenül. A holland külügyminiszter Dmitro Kuleba külügyminiszterrel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozik majd kedden a holland külügy tájékoztatása szerint.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!