Meghalt a független Ukrajna első elnöke

2022. május 10. – 21:09

Meghalt a független Ukrajna első elnöke
Fotó: Danil Shamkin / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Leonyid Kravcsuk, a független Ukrajna első elnöke, aki a Szovjetunió három évtizeddel ezelőtti, nagyrészt békés felbomlásának egyik kulcsfigurája volt – adta hírül a Szabad Európa angol nyelvű honlapja. Az egykori elnök 88 éves volt.

„Ma, 2022. május 10-én kijevi idő szerint 17 órakor, hosszan tartó betegség után távozott közülünk Leonyid Makarovics Kravcsuk, a független Ukrajna első államfője”

– áll a politikus családjának keddi közleményében az MTI szerint. Kravcsuk 1991 és 1994 között volt Ukrajna elnöke, állapota 2021 júniusában fordult rosszabbra, utólag kiderült, hogy meg is műtötték a kijevi kardiológiai központban. Ezt követően Németországban lábadozott.

Borisz Jelcin néhai orosz elnökkel és a múlt héten elhunyt Sztanyiszlav Suskeviccsel, a független Belarusz első elnökével közösen Kravcsuk 1991. december 8-án írta alá azt a megállapodást, amely megszüntette a Szovjetuniót, és létrehozta a három szláv szovjet utódállam: Oroszország, Ukrajna és Belarusz új szövetségét, a Független Államok Közösségét (FÁK).

2020 júliusától a kelet-ukrajnai válság rendezésére létrehozott háromoldalú, Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló kontaktcsoport ukrán küldöttségét vezette.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.