Emmanuel Macronnal is egyeztet majd Orbán Viktor az európai olajembargó ügyében

2022. május 10. – 10:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A francia EU-s miniszter, Clement Beaune a francia LCI televízióban beszélt erről, és azt is elmondta, hogy az Európai Unió tagállamai még a héten konszenzusra juthatnak az Európai Bizottság olajembargós javaslatát illetően.

Orbán és Macron a miniszter tájékoztatása szerint valamikor kedden egyeztetnek majd.

Hétfőn Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke is találkozott Orbánnal, a munkavacsora után ő úgy fogalmazott, hogy történt előrelépés, de még sokat kell dolgozniuk. Von der Leyen múlt szerdán jelentette be az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomagot, melyben az orosz kőolajimport fél éven belüli teljes betiltása is szerepel. A szankciók elfogadásához a 27 uniós ország egyhangú támogatására van szükség, a magyar és szlovák kormány azonban hamar jelezte, hogy ebben a formájában nem támogatják a szankciót.

A Reuters információi szerint a két ország 2023 végéig felmentést kaphat az olajembargó alól, de ez sem biztos, hogy megoldást jelenthet, Szijjártó Péter múlt szerdán arról beszélt, hogy még a határidő kitolásával sem fogadja el a magyar kormány a büntetőintézkedéseket. Akármi is lesz a megoldás, az biztos, hogy Orbán Viktor meggyőzése kulcskérdésnek számít, a meggyőzésében pedig nagy szerepe lehet Macronnak is. A helyzetről az elemzésünket itt olvashatják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!