Tudósításunkat a vasárnap este legfontosabb történéseivel zárjuk

2022. május 9. – 02:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ENSZ bejelentette, hogy a mariupoli acélműből evakuáltak konvoja megérkezett az ukrán ellenőrzés alatt lévő Zaporizzsjába, a művelet során több mint 170 embert mentettek ki az ENSZ és a Vöröskereszt felügyelete alatt. Így már 600 fölé emelkedett a Mariupolból evakuáltak száma.
  • Az oroszok szerint nyugati fegyverszállítmányt semmisítettek meg Kelet-Ukrajnában. Korábban az ukrán fegyveres erők bejelentették, hogy sikerült megakadályozniuk az oroszok áttörését több helyszínen, de az ukrán luhanszki régió kormányzója szerint orosz tüzérségi támadás érte Liszicsanszknál az olajfinomítót.
  • Jill Biden amerikai first lady váratlan látogatást tett Ukrajnában: Ungváron találkozott Zelenszkij feleségével egy iskolaépületben. Nem sokkal később kiderült, hogy Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau is Ukrajnába utazott, ő a Kijev melletti Irpinyt is felkereste.
  • A G7-országok vezetői Volodomir Zelenszkij ukrán elnök részvételével tartottak tanácskozást, ami után közleményt adtak ki. Ebben azt ígérték, hogy tovább fokozzák Oroszország gazdasági elszigetelését és a Vlagyimir Putyin elnököt támogató orosz elit elleni lépéseket.
  • Az Egyesült Államok újabb szankciókat jelentett be, először szankcionálják az európai gázüzleteket elszámoló Gazprombank vezetőit is, valamint szankcionálnak három orosz tévéadót is.
  • Feketelistára került 2600 orosz és belarusz katona, akik nem kaphatnak ezentúl vízumot. A kitiltottak között vannak azok is, akikről azt feltételezik, hogy Bucsában szolgáltak, és részt vehettek az ott történt háborús bűnökben.
  • Bonóék egy óvóhelynek használt metróállomáson léptek fel Kijevben. A U2 Twitterére Bono és The Edge írta ki, hogy Zelenszkij meghívta őket Kijevbe, hogy lépjenek fel az ukrán nép iránti szolidaritás jegyében.
  • A berlini rendőrség elkobzott a felvonulóktól egy ukrán lobogót, mivel korábban a város úgy határozott, hogy a második világháború végéről megemlékező összejövetelekre semmilyen zászlót nem szabad vinni. Ezt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hibának nevezte.
  • Bulgária nem fogja támogatni az Európai Unió új szankciós csomagját Oroszországgal szemben, ha nem kapnak felmentést, mondta Asszen Vasziljev bolgár miniszterelnök-helyettes. A Reuters szerint azt mondta, az álláspontjuk világos, ha más országok kaphatnak haladékot a tervezett olajembargó esetében, akkor ők is azt akarnak. Hozzátette, hogy a Fekete-tenger partján fekvő burgaszi olajfinomítót időbe telne felkészíteni a váltásra.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!