Kanada miniszterelnöke is váratlanul Ukrajnába látogatott: Trudeau a Kijev melletti Irpinybe ment

2022. május 8. – 16:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb nyugati vezető tett váratlan látogatást Ukrajnában, írja a Sky News: Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau a Kijev környékén fekvő Irpinybe utazott vasárnap, jelentette a város polgármestere Telegramon.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Irpinyben – Fotó: Ukrinform
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Irpinyben – Fotó: Ukrinform

„Most volt szerencsém találkozni Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel, aki eljött Irpinybe, hogy a saját szemével láthassa mindazt a borzalmat, amit az orosz megszállók elkövettek a városunkban”

– írta Olekszandr Markusin. A Kijevtől 30 kilométerre fekvő Irpinyt az elsők között támadta meg az orosz hadsereg február végén, az Ukrajna elleni offenzíva kezdetén – és ahogy Bucsában, úgy itt is az oroszok kivonulása után több száz holttestet tártak fel különböző tömegsírokban. Az oroszok visszavonulása óta 290 civil holttestét találták meg, közülük 185 személyt sikerült azonosítani idáig.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Irpiny utcáin – Fotó: Ukrinform
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Irpiny utcáin – Fotó: Ukrinform

A Sky szerint a Fehér Ház pénteken közleményt is kiadott arról, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan Kanada is elkötelezett Ukrajna védelmének biztosítása mellett – és mindent megtesz a két ország azért, hogy felelősségre vonják Oroszországot az invázió miatt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!