Váratlan fordulat: Jill Biden átlépte a szlovák–ukrán határt, Ungváron találkozott Zelenszkij feleségével

2022. május 8. – 15:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlan fordulat történt az amerikai first lady szlovákiai útja során: egy előre nem bejelentett látogatást tesz vasárnap délután Nyugat-Ukrajnában, írja a Sky News. Jill Biden egy autókonvojjal érkezett a szlovák-ukrán határ közelében fekvő Ungvárra, hogy találkozzon az ukrán elnök feleségével, Olena Zelenszkával az ukrajnai anyák napja alkalmából.

Jill Biden és Olena Zelenszka egy ungvári iskolaépületnél – Fotó: Susan Walsh / Pool via Reuters
Jill Biden és Olena Zelenszka egy ungvári iskolaépületnél – Fotó: Susan Walsh / Pool via Reuters

„Fontosnak tartottam, hogy megmutassuk az ukrán népnek: ennek a háborúnak véget kell vetni, ez a háború brutális volt, és az Egyesült Államok népe Ukrajna népe mellett áll” – mondta Jill Biden. Olena Zelenszka megköszönte Biden „bátor lépését”: „Értjük azt, hogy mennyire jelentős, hogy az Egyesült Államok first lady-je hozzánk látogat egy olyan háború idején, amikor katonai akciók zajlanak, és légi szirénák zúgnak minden nap – még ma is.”

Biden és Zelenszka ezután az iskola egyik termében ült le egymással beszélgetni előbb újságírók előtt, majd négyszemközt.

Jill Biden és Olena Zelenszka találkozója – Fotó: Susan Walsh / Pool via Reuters
Jill Biden és Olena Zelenszka találkozója – Fotó: Susan Walsh / Pool via Reuters

Korábban beszámoltunk arról, hogy Joe Biden felesége romániai látogatása után szombat este érkezett Pozsonyba, ahonnan vasárnap utazott tovább kelet felé, Kassára. A tervezett út során Romániában és Szlovákiában is találkozott ukrajnai menekültekkel, arról viszont nem érkeztek hírek, hogy Ukrajnába is látogatna a first lady.

Jill Biden így az amerikai külügyminiszter és a védelmi miniszter után a harmadik magasrangú személy az Egyesült Államokból, aki Ukrajnába látogatott az invázió kezdete óta. Igaz, Antony Blinken és Lloyd Austin április végi vizitjéről hivatalosan csak akkor számolt be a washingtoni kormány, miután a két miniszter visszaérkezett Lengyelországba.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!