Oroszosított útjelző táblák, aknamentesítő tanfolyamok – a háború 72. napja képekben

2022. május 6. – 21:57

frissítve

Oroszosított útjelző táblák, aknamentesítő tanfolyamok – a háború 72. napja képekben
A 18 éves Roman Kovalenko egyedül gördeszkázik egy szétlőtt üzletsor előtt Kramatorszkban, az összes barátja elmenekült a kelet-ukrajnai városból – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mariupol utolsó ukrán védelmi állásai pénteken még nem estek el az orosz erők nyomása alatt. Az Azovsztalban rekedt több száz civil evakuálása ha nehezen is, de halad. A háború 72. napja jelentős változást nem hozott, igaz, Oroszország keleten újabb területek elfoglalását készíti elő, Herszon megyében pedig már azt is közölte az orosz állampárt képviselője, hogy oda „Oroszország véglegesen jött”. Percről perce tudósításunkat a napról itt olvashatja.

Donyeck megye ukrán ellenőrzés alatt lévő területein is folytatódtak a harcok, az oroszok azt állítják, megsemmisítettek egy lőszerraktárat Kramatorszkban, és két ukrán vadászgépet is lelőttek. Közben a hírek szerint újabb presztízsveszteség érte az orosz flottát: találat érhette a Makarov Admirális nevű fregattot.

Az EU újabb szankciós csomagot tervez, Magyarország ellenzi, hogy az kiterjedjen az olajimportra, ez alól azonban Magyarország egy időre felmentést kaphat. Moszkva megint udvarolt Budapestnek. Dmitrij Medvegyev szerint „bátor lépés”, hogy Orbán Viktor nem támogatja az orosz energiatermékekre vonatkozó uniós embargót. Az orosz gesztus kézenfekvő, hiszen ezzel is hangsúlyozhatja, hogy az EU nem egységes.

Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Oroszország azt állítja, nem fog atomfegyvert használni Ukrajnában, de az orosz állami tévében egyre többet beszélnek a „gyakorlatilag már zajló harmadik világháborúról”, ahol bármi lehetséges.

Oroszbarát csapatok harckocsija tüzel a mariupoli Azovsztal acélmű körüli támadásokban.

A mariupoli acélgyár pincerendszerében az elmúlt hónapokban rengeteg civil keresett menedéket. Miután a várost bevették az orosz csapatok, az Azovsztal maradt az ukrán ellenállás utolsó bástyája. Ahogy az oroszok ostrom alá vették az üzemet, az itt megbújt lakosság sorsa egyre bizonytalanabbá vált, volt, aki egy hónapig nem is látott napfényt, mert nem lehetett feljönni a pincékből. Az acélgyárban bujkáló civilek beszámolóiról itt írtunk bővebben.

Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Katona őrködik a hosztomeli repülőtér egyik szétlőtt hangára előtt, ahol a világ legnagyobb repülője, a Mrija (Álom) néven ismert Antonov An-225-es megsemmisült.

A Mrija 640 tonnás maximális felszálló tömegével 2022-ben is a világ legnehezebb repülőgépe volt, amely maximálisan 250 tonna hasznos teher szállítását is lehetővé tette. Fizikai méreteit tekintve ugyancsak a legnagyobb repülőgép, az Egyesült Államokban a második világháború után épített és mindössze egyszer repült Hughes H–4 Hercules fesztávja viszont meghaladta az An–225-ét. Mindössze egy üzemelő és egy részben megépített példánya volt, ez utóbbit egy 2016-os döntés szerint be akarták fejezni, Kína vásárolta volna meg.

2022 februárjában az Ukrajna elleni orosz invázió első napjaiban a karbantartás alatt álló gép találatot kapott, kigyulladt és javíthatatlan károkat szenvedett.

Fotó: Donetsk People Republic Ministry of transport / AFP
Fotó: Donetsk People Republic Ministry of transport / AFP

Önkormányzati munkások lecserélik az ukrán útjelző táblákat orosz nyelvűre Mariupol körzetében.

Bár korábban találgattak erről, Oroszország most bejelentette: nem tartanak győzelem napi felvonulást Mariupolban.

Oroszországban május 9-én ünneplik a győzelem napját, amelyen a második világháborúban aratott győzelemre emlékeznek. A megszállt Mariupolban azonban egyelőre nem tartanak ünneplést. Nem csak itt döntöttek így: a hivatalosan Moldovához tartozó, de orosz támogatással 29 éve önállóan létező Dnyeszter Menti Köztársaságban sem tartanak idén katonai parádét.

Fotó: John Moore / Getty Images
Fotó: John Moore / Getty Images

Az ukrán hadsereg egyik tisztje egy olyan gabonaraktárt ellenőriz Novovoronсovkában, amelyet korábban az orosz erők lőttek.

Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP
Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

A kijevi vezetés szerint az oroszok a frontterületeken lévő élelmiszerraktárakat veszik célba, hogy megnehezítsék az élelmiszer-ellátást, és globális gabonahiányt idézzenek elő. Ukrajna a világ hatodik legnagyobb búzaexportőre volt a háború előtt.

Fotó: Miguel Riopa / AFP
Fotó: Miguel Riopa / AFP

Az ukrán Pavlovszki család röplabdázik a spanyolországi Ponientében.

Az 1986-os csernobili atomkatasztrófa óta ukrán fiatalok ezrei nyaralnak évek óta vendéglátó családoknál Spanyolországban, akik most a csernobili gyerekeket családostul fogadták be.

Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Az ostrom alatt megsemmisült villamosok egy mariupoli telepen.

Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Egy férfi sétál a kijevi Hadtörténeti Múzeum előtt.

Fotó: Omar Marques / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Omar Marques / Anadolu Agency / AFP

Belső menekülteknek tartanak képzést Lvivben, ahol a foglalkozáson azt tanulják meg, hogyan ismerjék fel a különböző robbanószereket, és hogyan kell eljárni, ha valaki ilyet talál.

Ukrajnában milliószámra találhatók fel nem robbant lőszerek, aknák, amelyek a romeltakarítás és a mezőgazdasági munkák kezdetével sorra előkerülnek majd. Az aknamentesítés a háború esetleges vége után még évekig elhúzódhat.

Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP
Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Idősek indulnak hazafelé, miután felvették a nyugdíjukat Majajkiban. A nyugdíj és kormányzati segély az ország keleti felében a megélhetés egyetlen forrása.

Kapcsolódó