Izraelben baltával mészároltak le három embert, hajtóvadászat indult a terroristák után

2022. május 6. – 00:45

Másolás

Vágólapra másolva

Hárman meghaltak, ketten súlyosan megsebesültek Izrael középső részén, Eládban, miután csütörtök este két terrorista fejszékkel és késekkel támadt az ultraortodox zsidók által lakott város parkjában sétálókra. A terrortámadást Izrael nemzeti ünnepe, a Függetlenség napja zárására időzítették. Péntek reggelig még nem kapták el a gyilkosokat, a merényletért eddig egyetlen terrorszervezet sem vállalta a felelősséget.

Az áldozatok negyven év körüli férfiak voltak, egy 60 éves és egy 35 éves sebesültet súlyos, két másikat pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. Az egyik súlyos sérültet kórházba szállítása után azonnal újra kellett éleszteni, az orvosok jelenleg (csütörtök éjjel) is az életéért küzdenek. Az egyik szemtanú arról számolt be, hogy

Egy biztonsági őrnek sikerült egy lövést leadni rájuk, és akkor a terrorista fejszével a fejébe vágott, és azt kiabálta, hogy Allah Akbar.

A terroristák valószínűleg autóval menekültek el, a rendőrség útzárakkal és ellenőrzőpontokkal próbálja őket kiszűrni, de könnyen lehet, hogy a vélhetően palesztin tetteseknek sikerült elérni az Eládtól három kilométerre található Ciszjordánia Palesztin Hatóság által ellenőrzött részét.

Az Izraellel szembeni erőszakos ellenállást általánosságban elvető, de az egyes terrortámadásokról ritkán nyilatkozó Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is elítélte a mészárlást. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet ellenben ünnepelte a fegyvertelen civilek elleni „bátor hadműveletet”, és azt állította, hogy a támadás „az Al-Aksza mecsetben történő megszállási és inváziós bűncselekményeire való válaszlépés része”. Azonban méltatása ellenére a Hamász nem vállalta magára a merényletet.

Öt nappal ezelőtt a Hamász gázai vezetője, Jahije Szinuár arra szólította a palesztinokat, hogy hajtsanak végre baltás támadásokat. Az Iszlám Állam nyugati országokban online radikalizálódó „magányos farkasok”-hoz intézett felhívásaiból ismerős frázis szerint

Mindenki készítse elő a puskáját. Akinek nincs puskája, az készítsen elő kést vagy fejszét. Ha vallásháborút akarnak, átléptek minden határt.

A március végén kezdődött, izraeliek elleni terrorhullámban eddig 18 embert öltek meg merénylők Tel-Aviv belvárosától az Eládhoz hasomlóan ultraortodox zsidók által lakott Bnei-Barakon át a közép-izraeli Beér-Seváig. A merénylők nem csak a „szokásos” palesztin terrorszervezetek tagjai közül kerültek ki, többen az Iszlám Államhoz tartoztak.

Frissítés: A 3 halálos áldozat összesen 16 árvát hagyott maga után

Ugyan péntek reggelre még mindig nem akadtak az elkövetők nyomára, a hatóságok már azonosították a két terroristát. A 19 éves Aszad al-Rafáni és a 20 éves Sabhi abu Sakír egyaránt a Ciszjordánia északi csücskében, a Palesztin Hatóság által ellenőrzött Dzsenin környékéről származik. A 40 ezres Dzsenin az egyik legforrongóbb palesztin település, az izraeli hatóságok a város melletti 10 ezeres menekülttáborral együtt a Hamász és az Iszlám Dzsihád fészkeként tartják számon – ez a státusz persze együtt jár a helyi lakosság állandó vegzálásával, ami azután tovább mélyíti az Izrael elleni indulatokat. Korábban egyik elkövető sem került az izraeli elhárítás látókörébe; nem volt priuszuk, és nem voltak tagjai egyetlen terrorhálózatnak sem.

Az áldozatok kiléte is nyilvánosságra került: Jonatan Habakuk, Boaz Gol és Oren Ben Jiftah egyaránt a helyi ultraortodox közösség tagjai voltak; nagycsaládos édesapaként halálukkal összesen 16 gyerek maradt apa nélkül.

(MTI, Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!