Ismét összecsaptak a jeruzsálemi Templom-hegyen a palesztinok és az izraeli biztonsági erők

2022. április 17. – 14:08

Ismét összecsaptak a jeruzsálemi Templom-hegyen a palesztinok és az izraeli biztonsági erők
Fotó: Ammar Awad / reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Összecsapások törtek ki ismét a jeruzsálemi Templom-hegyen palesztinok és az izraeli biztonsági erők között, miután több száz palesztin gyűlt ott össze, és kövekkel, vasrudakkal eltorlaszolta a szent helyek bejáratát. Előtte palesztinok kövekkel dobáltak meg autóbuszokat, amelyeken zsidók utaztak Jeruzsálem óvárosába, hogy a Templom-hegyre látogassanak.

Az izraeli rohamrendőrök vasárnap Jeruzsálem óvárosának sikátoraiban tűzijátékozó palesztinokkal kerültek összetűzésbe. Mivel a ramadán egybeesik a zsidó Pészah ünnepével, az Al-Aksza-mecsetnél pénteken kirobbant erőszakos cselekmények után ismét konfliktusba torkollhatnak az események. A vasárnapi összecsapások keddig kevésbé voltak erőszakosak, de az izraeli rendőrség szerint két autóbusz több utasa is könnyebben megsebesült, amikor palesztinok kövekkel bedobták a járművek ablakait. A rendőrség kilenc embert vett őrizetbe.

A palesztinok kifogásolják, hogy az izraeli rendőrség ideiglenesen korlátozta a bejutásukat a területre, hogy lehetővé tegye zsidó látogatóknak is, hogy gyalog, ellenőrzött körülmények mellett bejárják a helyszínt. Az ilyen látogatóknak ugyan tilos imádkozniuk vagy megközelíteniük az Al-Akszát – az iszlám harmadik legszentebb mecsetét –, a palesztinok ennek ellenére provokációnak tartják a látogatást.

A Templom-hegyen már péntek kora reggel is összecsapások törtek ki palesztinok és izraeli rendőrök között. A Templom-hegyet a zsidó és a muszlim vallás is szent helyként tiszteli, de jelentős a kereszténységben is, nevét többször említik az Újszövetség evangéliumaiban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!