Összecsapások törtek ki a jeruzsálemi Templom-hegyen ramadán 2. péntekén, több tucat sérült van

2022. április 15. – 06:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összecsapások törtek ki palesztinok és izraeli rendőrök között a jeruzsálemi Templom-hegyen péntek kora reggel, az esetnek az eddigi jelentések szerint 59 sérültje van – írja a The Times of Israel. A Templom-hegyet a zsidó és a muszlim vallás is szent helyként tiszteli, de jelentős a kereszténységben is, nevét többször említik az Újszövetség evangéliumaiban.

Az izraeli lap cikke szerint a rendőrség és a ramadán 2. péntekén istentiszteleten részt vevők közötti összecsapásokról reggel fél hét körül érkeztek jelentések. A rendőrök ekkor hatoltak be a területre, és összecsaptak a bent elbarikádozott emberekkel.

Fotó: Ammar Awad / Reuters
Fotó: Ammar Awad / Reuters

A rendőrség szerint az akciót az indokolta, hogy péntek hajnalban több tucat fiatal kezdett el vonulni a környéken a Palesztin Felszabadítási Szervezet és a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet zászlóival. A felvonulók köveket és tűzijátékot dobáltak, miközben köveket és más tárgyakat halmoztak fel, hogy felkészüljenek a további összecsapásokra – közölte a rendőrség.

A közlemény szerint az akcióval megvárták a reggeli ima végét, mielőtt a Templom-hegyre mentek volna, hogy szétoszlassák a rendbontókat, akik közül néhányan köveket dobáltak az alatta lévő Nyugati Falra (ez a heródesi időkből származó templomi falmaradvány, ennek egy része a zsidó vallásban nagy jelentőségű siratófal).

Izrael zárlatot rendel el a palesztin területeken a pészach kezdetén

Izrael biztonsági okokból zárlatot vezet be péntek estétől, a zsidó pészach ünnep kezdetétől Ciszjordániában és a Gázai övezetben – közölte az MTI. Az izraeli hadsereg csütörtökön jelentette be a Ciszjordániával és a Gázai övezettel összekötő átkelőhelyek lezárását pészach ünnepének első napjára a közelmúltban történt több halálos terrortámadás miatt. A belépést Izraelbe csak humanitárius okokból és kivételes esetekben engedélyezik Ciszjordániából és a Gázai övezetből ebben az időszakban.

A zárlat pénteken délután négy órakor kezdődik, és szombaton éjfél utánig tart. A zárlat a ramadán, a muzulmán böjti hónap második pénteki délutáni imája után kezdődik. Erre az imára nagyszámú ciszjordániai palesztin muszlim hívőre számítanak Jeruzsálem óvárosában, a Templom-hegyen lévő Al-Aksza mecsetnél.

A biztonsági vezetők szombat este összeülnek, és eldöntik, meghosszabbítják-e a zárlatot a nyolcnapos ünnep teljes időtartamára.

Az utóbbi hetekben négy terrormerényletben 14 embert öltek meg Izraelben, és a biztonsági erők kiterjedt razziákat és letartóztatásokat hajtottak végre Ciszjordániában a támadásokra válaszul. A razziák nyomán az izraeli katonákkal kibontakozott összecsapásokban számos palesztin meghalt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!