Új humanitárius konvoj indult Mariupolba

2022. május 5. – 21:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a humanitárius tűzszünetre vonatkozó orosz állítások ellenére is folyik a harc Mariupol utolsó védői ellen az Azovsztal acélműnél, az ENSZ újabb konvojt indított útnak a város felé, hogy megpróbáljon újabb civileket kimenekíteni – jelentette be a világszervezet humanitárius ügyekért felelős igazgatója. Martin Griffiths az Ukrajna megsegítésére tartott varsói donorkonferencián azt mondta, a konvoj buszai valószínűleg péntek reggelre érnek Mariupolba.

Az ENSZ és a Vöröskereszt kedden mintegy 100 civilt tudott kimenekíteni a városnyi acélmű alatt meghúzódó alagutakból az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsjába, szerdán pedig Mariupol különböző részeiről 340 embert szállítottak biztonságba, de az Azovsztalban még mindig mintegy 200 civil (köztük 20 gyerek) rejtőzhet. Közben az acélmű védőinek rokonai arra kérték az ENSZ-t, hogy a katonák kimenekítését is érjék el a város nagy részét ellenőrző orosz (hivatalosan a Luhasznki Népköztársaság alá tartozó) erőknél, és arra panaszkodtak, hogy már három napja nem kaptak semmi hírt szeretteikről.

Az Azovsztal védőinek evakulásáért demonstrálók Zaporizzsjában Fotó: Andre Luis Alves / Anadolu Agency via AFP
Az Azovsztal védőinek evakulásáért demonstrálók Zaporizzsjában Fotó: Andre Luis Alves / Anadolu Agency via AFP

Arra kevés esély mutatkozik, hogy az ostromlók nélkül elengednék az ukrán ellenállás szimbólumává vált acélmű védőit, hogy azok hivatalosan letennék a fegyvert. Erre azonban a védők – akiknek a súlyos élelmiszer- víz- és kötszerhiány miatt minden emberi számítás szerint már hetekkel ezelőtt fel kellett volna adniuk a harcot – eddig nem voltak hajlandók.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!