CNN: Több százezer tonna gabonát lophattak el az oroszok, egész járműparkokat visznek el az ukrán gazdáktól

2022. május 6. – 00:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajnában az invázió előestéjén 6 millió tonna búza és 15 millió tonna kukorica várt exportra; ebből a készletből csütörtökig az ukrán védelmi minisztérium szerint 400 ezer tonnát loptak el az oroszok. A rekvirálás elsősorban a Kelet-Ukrajnában frissen elfoglalt Luhanszkra, illetve a délen egy új szakadár „népköztársaság” formáját öltő Herszonra összpontosul – utóbbiban állítólag a vetésre készülő gazdáktól a jövőbeni termény 70 százalékának beszolgáltatását követelték a megszállók. Kijevi illetékesek – némiképp spekulációnak tűnő – állítása szerint az ipari méretekben eltulajdonított gabona egy részét az elve az orosz és ukrán importtól függő Közel-Keleten értékesítik.

A korábbi híreszteléseknek alapos riportban utánajáró CNN újságírói több helyi gazdával beszéltek, egyesek videófelvételekkel is bizonyították a rekvirálás tényét, de hitelesnek tűnő bizonyítékokkal alátámasztva beszámoltak gabonasilók tudatos lerombolásáról, illetve a mezőgazdasági géppark tömeges eltulajdonításáról. Egy melitupoli John Deere-gépüzlet teljes járműparkját Csecsenföldre szállították, egy ukrán gazda pedig GPS-en követni is tudta, ahogy kombájnját az orosz határon túli Kurszkba szállítják. A gazdálkodók egyetértenek abban, hogy még ha Ukrajna győz, akkor is évekbe telhet a korábbi termelési volumen elérése.

A rekvirálások és pusztítások azért is fontos aspektusai az orosz-ukrán háborúnak, mivel súlyosbítják a konfliktus által kavart globális élelmiszerválságot – amit mi is igyekeztünk alaposan körüljárni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!