Vetési akna és fejlövéses szobor – a háború 71. napja képekben

2022. május 5. – 23:43

frissítve

Vetési akna és fejlövéses szobor – a háború 71. napja képekben
„Ukrajna! Mi szükségetek a NATO-ra?” – áll egy bucsai ház falán, ami egy ideig orosz katonák szállásaként szolgált. A településen több száz ukrán és orosz anyanyelvű civilt mészároltak le a megszállók Fotó: Zohra Bensemra / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hetvenegyedik napja tart az orosz invázió, és az orosz csapatok még mindig Mariupol elfoglalásával kínlódnak. Annak ellenére, hogy két napja bejutottak a város utolsó, ukrán erők által védett területére, az Azovsztal acélgyárba, az üzemet védő ukrán parancsnok csütörtöki üzenete szerint véres harcokban verték vissza a támadókat, és még mindig tartják magukat. Azonban annak ellenére, hogy az Azovsztal védői készen állnak a hősi halálra, ugyanezt nem lehet elmondani, sem elvárni az acélmű alagútrendszerében rejtőző több száz civilről. Miután az orosz erők a héten átengedték az ostromgyűrűn az ENSZ humanitárius konvoját, a világszervezet pénteken újból próbálkozik. Donyeck megye ideiglenes ukrán közigazgatási központja, Kramatorszk felett is sűrűsödnek a viharfelhők, melyekből villám helyett ballisztikus rakéták csapódtak a város egyik lakónegyedébe. A városhoz egyre közelebb kerülnek a szakadár milíciák és az őket támogató orosz csapatok.

A háború diplomáciai frontján is peregnek az események. A magyar kormány a Svédország és Lengyelország szervezésében tartott varsói adományozó konferencián öt elemből álló, összesen 14 milliárd forint értékű támogatási csomagot ajánlott fel, ennek egyik eleme az a vállalás, hogy a magyar kórházak készek „mindenfajta létszámkorlátozás nélkül” ellátni sérült ukrán katonákat. Közben azonban Magyarország elutasítja az orosz olajimport egy év alatt történő fokozatos kivezetését az Európai Unióból; Orbán Viktor levélben közölte Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, hogy a magyar kormány nem támogatja az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagot, melynek központi eleme pont az orosz olajfüggőség felszámolása lenne.

Annak ellenére, hogy Kijev környékén és Észak-Ukrajnában már nyugalom van, szerdán még mindig több mint tizenegyezer ukrán menekült érkezett Magyarországra. Nyugat-Ukrajnában fokozódik a nyugtalanság, a Kárpátalja szomszédságában található, 240 ezer lakosú Ivano-Frankivszk három napos rakéta-csapássorozatra számít a moszkvai győzelem napi parádé előtt.

Rendkívüli helyzetek és háborús mindennapok – a 71. nap képekben.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Ukrán aknamentesítő különítmény tagja parancsolja fedezékbe a fotóst, miközben a Zaporizzsja közelében található mezőn megsemmisítenek egy fel nem robbant lövedéket. A vetési szezon beálltával stratégiai fontossággal bír a fel nem robbant lövedékekkel és rakéta-robbanófejekkel teleszórt szántóföldek biztonságossá tétele.

Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP
Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Egy idős hölgy és ölebe kölcsönös vigaszt nyújtanak egymásnak, miután kramatorszki lakásukat rakétatalálat érte.

Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP
Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Romeltakarító munkások egy rakétatalálat helyszínén Kramatorszk városában. A kelet-ukrajnai település egyik lakónegyedébe csütörtökön a helyi önkormányzat szerint legalább hat rakéta csapódott be, 25 helyi lakos szenvedett sérüléseket.

Fotó: Alexey Kudenko / Sputnik / AFP
Fotó: Alexey Kudenko / Sputnik / AFP

Orosz tengerészgyalogosok Mariupolban, az ukrán ellenállás utolsó fellegvárának számító Azovsztal acélmű közelében. A koponyával dekorált BRDM-2-es felderítő jármű páncéltestének bejáratán jól látható a funkcionális jelzésből inváziós szimbólummá vált Z betű.

Fotó: Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency / Getty Images

Borodjanka főterén búslakodik egy fejbelőtt szobor. A Kijevtől északnyugatra fekvő városban február-március folyamán kemény harcok dúltak, az orosz hadsereg szó szerint rommá lőtte az épületeket és az infrastruktúrát. Az északi inváziós erők április eleji visszavonását követően azonban beindult a romeltakarítás és a helyreállítás.

Fotó: Planet Labs PBC / AP / MTI
Fotó: Planet Labs PBC / AP / MTI

A városnyi méretű, becsapódások által lyuggatott Azovztal acélmű műholdfelvétele, melyet április végén készített a Planet Labs PBC amerikai vállalat. Az Azovsztal az utolsó olyan terület az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, amelyet az oroszoknak többheti ostrom után sem sikerült elfoglalniuk. A létesítmény alatti alagútrendszerben az ukrán tengerészgyalogosokon és az Azov zászlóalj szélsőjobboldali milicistáin kívül több száz civil rejtőzik, őket az ENSZ és a Vöröskereszt humanitárius konvojokkal próbálja kimenekíteni.

Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / Getty Images

Egy házaspár tacskókkal Zaporizzsja egyik átmeneti szállásán, ahol a szétlőtt lakásokból, netán a régióban előrenyomuló orosz csapatok elől menekülők húzhatják meg magukat.

Kapcsolódó