Putyin: Hamarosan megmutatunk néhány foglyul ejtett külföldi zsoldost

2022. április 27. – 18:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre nő az Ukrajnában harcoló külföldi zsoldosok száma, az orosz csapatok többekkel végeztek, és sok külföldit ejtettek foglyul. Néhány ilyen foglyot hamarosan be is mutat majd a védelmi minisztérium

– ígérte meg az orosz elnök szerdán egy, az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács tagjai előtt tartott beszédében. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Putyin felidézte, hogy a héten a legfelsőbb ügyészi hivatalnak javaslatot tett arra, hogy a „neonácik és külföldi zsoldosok” által elkövetett „szörnyűséges bűnök” büntetésére meg kell teremteni egy minden részletre kiterjedő jogszabályi alapot. Az Ukrajna elleni inváziót indító orosz vezető szerint a külföldi zsoldosok atrocitásait részrehajlás nélkül fogják elbírálni, de ezeket a tetteket „nemzetközi szinten is fel kell hozni”. Putyin beszédében az atrocitásokra példaként hozta fel civilek kivégzését, illetve élő pajzsként való felhasználását. Egyébként két elfogott brit önkéntes már korábban felbukkant az orosz médiában, őket Viktor Medvedcsuk Putyin-barát ukrán politikusra akarták kicserélni, de Nagy-Britannia nem akart közbenjárni a fogolycsere ügyében.

Vlagyimir Putyin ecseteli hazája háborús erőfeszítéseit – Fotó: Alexandr Demyanchuk / Kreml Sajtóiroda via AFP
Vlagyimir Putyin ecseteli hazája háborús erőfeszítéseit – Fotó: Alexandr Demyanchuk / Kreml Sajtóiroda via AFP

Ahogy arról részletesen írtunk, Ukrajnában már 2014 óta harcolnak külföldi önkéntesek (az önkénteseket emlegette Putyin „zsoldos”-okként), számuk a februári inváziót követően megugrott, azonban a hivatalosan kommunikált 20 ezer helyett számuk valószínűleg még mindig legfeljebb néhány ezer lehet. Egyébként Oroszország is toboroz önkénteseket (akiket a nyugati források szintén a ma már derogáló „zsoldos”-ként emlegetnek, mondjuk, ők valóban kapnak pénzt a jelentkezésért) méghozzá a vazallusának számító szíriai Aszad-rezsim polgárháborús veteránjai körében, azonban innen sem látszik egyelőre az a 16 ezer katona, amit az orosz közlemények beharangoztak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!