Az USA és Ukrajna szerint Mariupol még nem esett el

2022. április 21. – 19:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök reggel Szergej Sojgu védelmi miniszter jelentette Vlagyimir Putyinnak, hogy Mariupolt „felszabadították”, majd az orosz elnök arra utasította a hadsereget, hogy a város erődnek is beillő acélművében, az Azovsztalban magát elbarikádozó megmaradt védőket ne támadják, inkább szigeteljék el a külvilágtól.

Az acélművet üzemeltető cég igazgatója a CNN-nek azt nyilatkozta, 2-3 hétre elegendő élelmiszert és ivóvizet halmoztak fel a raktárakban, azonban az ostrom már 8 hete tart, és a védők képtelenek voltak kívülről utánpótláshoz jutni. Az acélműben uralkodó állapotokról egy forró dróton tájékozódó Jurij Rizsenkov szerint ezért a helyzet „katasztrófához közelíthet”. Rizsenkov leszögezte,

Az acélmű nem fog az orosz megszállóknak dolgozni. Persze az oroszok megpróbálhatják újraindítani a termelést, de nagyon kétlem, hogy ez sikerülni fog nekik.

Az ukrán hadsereg közleménye szerint az orosz csapatok – Putyin állománykímélő utasítására rácáfolva – valójában csütörtökön is sikertelen rohamot intéztek az Azovsztal ellen.

Az Azovsztal masszív épületegyüttesét csütörtökön is lőtték – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Az Azovsztal masszív épületegyüttesét csütörtökön is lőtték – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Magyar idő szerint csütörtök délután Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatában azonban úgy vélte, „nincs bizonyíték arra, hogy Mariupol valóban elesett volna”. Volodomir Zelenszkij is azt állította, bár az orosz erők a város nagy részét elfoglalták, egyes negyedeit még mindig ukrán csapatok tartják ellenőrzésük alatt. Az ukrán elnök szerint a békeidőben 450 ezres város mintegy 120 ezer lakóját az orosz megszálló erők megakadályozták a háború kezdete óta ostromolt város elhagyásában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!