Csecsen harcosok lángoló ház előtt ünneplik Mariupol „elpusztítását”

2022. április 22. – 00:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan az orosz katonáknak megtiltották a közösségi média használatát, de valamiért Ramzan Kadirov csecsen harcosain nem kérik számon ezt a tilalmat, és a csecsen hadúr Telegram-csatornája is az orosz propaganda egyik első számú forrásává lépett elő.

Itt jelent meg csütörtök este egy videó, melyben egyik szövetségese, Adam Delimhanov által vezetett különítmény Mariupol égő házai előtt ünnepli a város „elpusztítására és megtisztítására indított különleges művelet végrehajtását”. Ahogy azt a videót átemelő Guardian tudósítója megjegyzi, a videóban ünneplő csecsen harcosok közül bizonyára sokan vannak, akinek felmenői Mariupol védőihez és civil lakosságához hasonló módon vesztették életüket – csak éppen az ezer kilométerrel keletebbre fekvő Groznijban.

Kadirov az orosz elnök – sőt, személyesen Putyin – katonájának vallja magát, és kulcsszerepet játszik az évszázadokon keresztül Oroszország legforrongóbb birtokának számító kaukázusi régió pacifikálásában. Állítólag Kadirov csecsen különítményeit bízták meg a háború elején Zelenszkij likvidálásával (más források a szintén hírhedt Wagner Csoport zsoldosai kapták a feladatot), azonban – már ha léteztek –, ezek a különítmények kudarcot vallottak. A kijevi régióban bevetett csecsen alakulatok az invázió első fázisában is súlyos veszteségeket szenvedtek, egy részüket március közepén is kellett vonni a harcokból, helyükre – immáron a mariupoli frontra – újabb zászlóalj érkezett.

Csütörtök reggel Szergej Sojgu védelmi miniszter jelentette Vlagyimir Putyinnak, hogy Mariupolt „felszabadították”, majd az orosz elnök arra utasította a hadsereget, hogy a város erődnek is beillő acélművében, az Azovstalban magát elbarikádozó megmaradt védőket ne támadják, inkább szigeteljék el a külvilágtól. Azonban Ukrajna és az USA szerint Mariupolban még az Azovstalon kívül is maradtak ellenállási gócok (bár ezek felszámolása tényleg napok kérdése).

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!