„Lehet, hogy csak óráink vannak hátra”: Videóüzenetben kért segítséget a világtól egy mariupoli tengerészparancsnok

2022. április 20. – 11:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy rövid videóüzenetet juttattak el az ostromlott Mariupol védői a nyugati világ vezető médiumainak szerda reggel, amiben többek között az Azovsztal acélgyárban ragadt több száz civil kimenekítését kérték szövetségeseiktől.

A videóban szereplő tengerészparancsnok szerint tízszeres túlerő ellen küzdenek, akiknek légi- és haditechnikai fölényük is van velük szemben. „Ez az utolsó üzenetünk a világnak. Talán az utolsó, amit valaha is mondunk. Lehet, hogy csak napjaink, óráink vannak hátra.

Arra kérjük a világ vezetőit, hogy segítsenek nekünk. Menekítsenek ki minket innen egy harmadik országba.”

A parancsnok hozzátette, hogy a még harcoló katonák nem fogják megadni magukat, de nem bíznak az oroszokban, és az általuk kínált humanitárius folyosókban. Arra kérte tehát a világ vezetőit, különösen Joe Biden amerikai elnököt, hogy segítsen annak az 500 sérült katonának és több száz civilnek elmenekülni a városból, akik jelenleg az acélgyár területen tartózkodnak. A sérültekkel kapcsolatban azt mondta, „nagyon rossz” a helyzet, és hogy „csak úgy ott rohadnak egy pincében.”

Az orosz védelmi minisztérium kedd este kiadott egy közleményt, amelyben tűzszünetet rendeltek el az acélgyár körül, és arra szólították fel a védőket, szerda kora délutánig adják meg magukat. A Mariupol utolsó bástyájának számító acélüzemről itt, a stratégiai jelentőségű városról pedig itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!