Az oroszok azt állítják, hogy tűzszünetet rendeltek el a mariupoli acélmű körül

2022. április 19. – 22:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az orosz hadsereg leállította a mariupoli Azovsztal acélgyár lövését, tűzszünetet hirdettek és humanitárius folyosókat nyitottak az ukrán alakulat kivonulásához – írja az Interfax orosz állami hírügynökség.

"Április 19-én, moszkvai idő szerint 14:00 óra óta az orosz fegyveres erők humanitárius folyosót nyitottak az ukrán katonák és a nacionalista formációk harcosainak kivonására, ha önként leteszik a fegyvert" – közölte Mihail Mizsincev, az orosz Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője. A védelmi minisztérium közleménye hivatkozik a genfi egyezmény betartására, és ígérik, hogy a fegyvert letevő ukrán hadifoglyoknak nem esik bántódásuk.

Az Interfax egy újabb cikkben azt írja, hogy ennek ellenére kedden egyetlen ukrán katona sem adta meg magát a gyár területén, ezért az oroszok szerdán 14 órától ismét felajánlják a megadás lehetőségét a védőknek. Mizisncev azt mondta, hogy senki sem hagyta el kedden az Azovsztalt, mert szerinte az ukrán hatóságok meg vannak győződve arról, hogy nincs lehetőség az ukrán fegyveres alakulatok evakuálására Mariupolból.

Az Azovsztal acélművek egy április 9-i műholdfelvételen – Fotó: Maxar Technologies / Reuters
Az Azovsztal acélművek egy április 9-i műholdfelvételen – Fotó: Maxar Technologies / Reuters

Az oroszok állítása szerint három irányból nyitottak humanitárius folyosót az acélgyár területén, amely a kikötőváros utolsó bástyája. "Az első nyugati irányból, a Sevcsenko utcán, a második keleti irányból, a Győzelem sugárúton, a harmadik pedig északi irányból, a Taganrog utcán keresztül. Minden humanitárius konvoj 30 buszból és személyszállító járműből, valamint 10 mentőautóból áll, orvosi és ápolói csapatokkal. – mondta Mizsincev, hozzátéve, hogy az orosz fegyveres erők és a Donyecki Népköztársaság alakulatai betartják a tűzszünetet a humanitárius konvojok útvonalán.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!