Zelenszkij: Ukrajna maximális sebességgel haladhat az EU-hoz való csatlakozás útján

2022. április 21. – 00:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szerda esti beszédében részleteket árult el arról, hogy miről tárgyalt a Kijevbe látogató Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. Azt mondta, nagyon alapos megbeszélést folytattak Ukrajna és az Európai Unió közötti kapcsolatok számos aspektusáról. Szóba került, hogy az EU milyen konkrét lépeseket fog tenni Ukrajna megsegítésére, kezdve a védelmi és pénzügyi intézkedésektől az újabb szankciók kérdéséig. „A legfontosabb természetesen államunk védelme, valamint az összes állami struktúra és intézmény stabil működésének fenntartása” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy a megbeszélés második fő témája az európai integráció felé való elmozdulás volt.

„A mai egy történelmi pillanat, amikor Ukrajna maximális sebességgel haladhat az EU-hoz való csatlakozás útján.

Már bebizonyítottuk, hogy az ukrán állam és a közintézmények elég hatékonyan működnek, még a háború próbáját is kiállják. Már most annyit tettünk az európai szabadság védelméért, amennyit más nemzetek soha nem tettek” – mondta az ukrán elnök. A beszámolók szerint a tárgyalás harmadik fő témája a háború utáni újjáépítéséhez szükséges lépések előkészítése volt.

Zelenszkij kijelentette, hogy mindent megtesznek azért, hogy minden orosz katonát és parancsnokot, aki háborús bűnt követett el, bíróság elé állítsák. „A modern technológia lehetővé teszi, hogy sok részletet tisztázzunk. Minden vezetéknevet, minden lakcímet, minden bankszámlát – mindent meg fogunk találni” – mondta.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy az Európai Unió jelenleg egy hatodik szankciócsomagot készít elő. „Erről ma tárgyaltunk Charles Michellel. Azon dolgozunk, hogy ez valóban fájdalmas legyen az orosz katonai gépezet és az orosz állam egésze számára” – mondta Zelenszkij, aki szerint a következő ilyen csomagnak tartalmaznia kell a teljes olajembargót.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!