Az Európai Tanács elnöke szerint a történelem nem fogja elfelejteni az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket

2022. április 20. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Charles Michel szerda reggel utazott Kijevbe, a jelek szerint pedig nem is vesztegette az idejét, pár órával később már a Kijev melletti Borogyankából jelentkezett be, ahol romos lakóházak és megfeketedett épületek fogadták az orosz erők kivonulása után a visszatérőket. Michel Twitteren arról írt, hogy a borogyankai állapotok hasonlóak ahhoz, amit Bucsában és más ukrán városokban is tapasztalni lehet. Mint írta, a történelem emlékezni fog az itt elkövetett háborús bűnökre, és hozzátette, hogy a béke nem valósulhat meg igazságtétel nélkül.

Az oroszok kategorikusan tagadják, hogy bárhol elkövették volna azokat a bűnöket, amelyekkel vádolják őket, és azt állítják, hogy az orosz hadsereg nem lő civilekre, azonban több ponton, több alkalommal is találtak már elég komoly bizonyítékokat a civilek tömeges legyilkolására. Egy bucsai tömegsír feltárását a Telex helyszíni tudósítói is élőben követték végig, Borogyankában pedig lakóházakat bombáztak le az oroszok, miután a civilek Molotov-koktélokat dobáltak a tankokra.

A háborús bűnöket egyébként nemcsak a korábban belga miniszterelnökként is tevékenykedő Michel, hanem a jelenlegi belga miniszterelnök, Alexander De Croo is felemlegette kedd este, ő a CNN szerint arról beszélt, hogy az orosz agresszió az európai történelem legsötétebb időszakait idézi, és szívszorítónak nevezte, hogy ilyesmi ma is megtörténhet Európában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!