Úgy sereglenek az orosz szuperjachtok a török vizekre, mintha le akarná foglalni őket valaki

2022. április 16. – 21:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oleg Gyeripaszka orosz alumíniumipari oligarcha egyik jachtja futott be szombaton a délnyugat-törökországi Göcek üdülőhely közelében lévő öbölbe. Nem ez az egyetlen jacht a környéken, egyre több orosz milliárdos veszi az irányt Törökország felé, hogy kimenekítse hajóit az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt bevezetett nyugati szankciók elől.

Gyeripaszkát, az orosz alumíniumipari óriásvállalat, a Ruszal alapítóját az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia is szankciókkal sújtotta. Gyeripaszka már februárban is azon kevés oligarchák egyike volt, aki felszólalt a háború ellen. Az üzletember 2008 előtt Oroszország leggazdagabb emberének számított.

A Reuters forrásai szerint a 73 méteres Clio nevű jacht szombaton érkezett a török vizekre, Kajmán-szigeteki lobogó alatt hajózik.

Fotó: Yoruk Isik / Reuters
Fotó: Yoruk Isik / Reuters

A Clio érkezése előtt már két, Roman Abramovics orosz milliárdoshoz köthető szuperjacht is horgonyt vetett török kikötőkben, a 139 méteres Solaris például Yalikavakban dokkol.

A NATO-tag Törökországnak közös tengeri határa van Ukrajnával és Oroszországgal is a Fekete-tengeren, mindkét országgal igyekszik jó kapcsolatokat ápolni, és közvetíteni a konfliktusban. Törökország támogatta ugyan Kijevet, de ellenezte a Moszkva elleni szankciókat, ideértve az orosz milliárdosok elleni intézkedéseket is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!