A WHO főigazgatója szerint a világ nem fordít egyenlő figyelmet a feketéket és a fehéreket érintő háborúkra

2022. április 14. – 08:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a világ nem fordít egyenlő figyelmet a feketéket és a fehéreket érintő vészhelyzetekre. Úgy véli, az Ukrajnának nyújtott segítségnek csak töredéke jut más humanitárius válságokra – írja a BBC.

Ukrajna megsegítése nagyon fontos, mert hatással van az egész világra, de az etiópiai Tigré tartomány, Jemen, Afganisztán vagy Szíria nem kapja meg ugyanazt a figyelmet – mondta a WHO etióp, Tigré tartományból származó főigazgatója.

„Nem tudom, hogy a világ valóban egyenlő figyelmet fordít-e a fekete és a fehér életekre. Őszintén és nyíltan ki kell mondanom, hogy a világ nem egyformán bánik az emberiséggel. Egyesek egyenlőbbek, mint mások. És amikor ezt mondom, az nagyon fáj. Nagyon nehéz elfogadni, de ez történik”

– mondta Gebrejeszusz egy szerdai virtuális sajtótájékoztatón Genfből. Hozzátette, hogy az ENSZ megállapítása szerint napi 100 teherautónyi életmentő humanitárius szállítmányra lenne szükség az észak-etiópiai Tigré régió számára. „Mióta három hete tűzszünetet hirdettek Tigrében, 2000 teherautónak kellett volna élelmiszert, gyógyszereket és más alapvető cikkeket szállítani a konfliktus sújtotta területre. Ehelyett csak körülbelül 20 teherautó érkezett meg” – mondta.

Az etióp kormány és a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) – az etiópiai politikát közel három évtizeden át uraló csoport – között 2020 novemberében tört ki polgárháború. A harcokban ezrek haltak meg, köztük sok civil. Millióknak van égető szüksége humanitárius segélyre, miközben a TPLF azzal vádolja a szövetségi kormányt, hogy akadályozzák a segélyezési erőfeszítéseket. A konfliktusról ebben és ebben a cikkben írtunk bővebben.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója 2020. július 3-án – Fotó: Fabrice Coffrini/Pool via Reuters
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója 2020. július 3-án – Fotó: Fabrice Coffrini/Pool via Reuters

A WHO főigazgatója márciusban azt mondta, hogy „sehol a Földön nincs olyan hely, ahol emberek millióinak egészsége nagyobb veszélyben lenne”, mint Tigré tartományban – írja a Guardian. Gebrejeszusz tragikusnak nevezte az Etiópiában kialakult helyzetet, és azt mondta, „reméli, hogy a világ észhez tér, és minden emberi életet egyformán kezel majd”. Azt is bírálta, hogy a média nem dokumentálja megfelelően az Etiópiában történt atrocitásokat, és megjegyezte, hogy embereket élve égettek el. „Nem is tudom, hogy ezt komolyan vette-e a média” – tette hozzá.

Az év elején az etióp kormány levelet küldött a WHO-nak, amelyben „kötelességszegéssel” vádolták a főigazgatót, miután élesen bírálta az országban zajló háborút és humanitárius válságot. Azzal vádolták, hogy „politikai érdekeinek előmozdítására használta hivatalát Etiópia kárára”, és hogy továbbra is aktív tagja a TPLF-nek.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz 2012 és 2016 között Etiópia külügyminisztere, korábban pedig egészségügyi minisztere volt, amikor a TPLF uralta az ország kormánykoalícióját.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!