Az EU már dolgozik az orosz olajimport betiltásán a New York Times szerint

2022. április 14. – 19:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió az Oroszország elleni eddigi legkeményebb lépésen, az orosz olajimport betiltásán dolgozik, írja a New York Times brüsszeli tudósítója. A bojkottot eddig többek között Németország és Magyarország ellenezte, tekintve, hogy nem tudnák másképp pótolni az orosz energiahordozókat, ám a NYT szerint elmozdulás történt az EU-ban, és közelednek az importtilalom felé.

Ez viszont csak sávosan jönne létre, pont úgy, ahogy korábban az orosz szénnel tették, hogy az érintett országoknak legyen idejük felkészülni a drasztikus lépés következményeire. A szén esetében négy hónapig tart az átmenet.

Az orosz Rosznyeft egyik létesítménye – Fotó: EyePress News / AFP
Az orosz Rosznyeft egyik létesítménye – Fotó: EyePress News / AFP

A lap információi szerint az olajimport tiltásáról legkorábban a francia elnökválasztás vége, vagyis április 24. után szavazhatnak, azért, hogy a tilalom miatti várható drasztikus áremelkedés ne a jobboldali populista Marie Le Pen esélyeit növelje Emmanuel Macronnal szemben.

A New York Timesnak névtelenül nyilatkozó tisztségviselők és diplomaták szerint részben a Bucsában tapasztalt tömeggyilkosságok lökték a tilalom felé az országokat, bár a 27 EU-tag mindegyikének együttesen kell szavaznia majd ahhoz, hogy ez érvénybe léphessen. Uniós külügyminiszterek egyébként már a hét elején úgy nyilatkoztak, hogy az olajembargó is a része lehet a következő oroszok elleni szankciós csomagnak. Az EU eddig összesen öt szankciós csomagot rakott össze Oroszország ellen az orosz-ukrán háború kitörése óta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!