Uniós külügyminiszterek szerint az olajembargó is a része lehet a következő oroszok elleni szankciós csomagnak

2022. április 11. – 12:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Arra számítunk, hogy a háború fokozódni fog a Donyec-medence régiójában – jelentette ki a jelen lévő újságíróknak Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői luxemburgi tanácskozására érkezve.

Borrell az Oroszország elleni olajembargó esetleges bevezetésével kapcsolatban azt mondta: a szankciók továbbra is napirenden vannak.

Josep Borrell – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP
Josep Borrell – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Simon Coveney ír külügyminiszter szerint az EU azon dolgozik, hogy az olajembargó is része legyen az Oroszország elleni következő szankciós csomagnak. Wopke Hoekstra holland és Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szintén úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság vizsgálja az orosz kőolajipar elleni büntetőintézkedések lehetőségét.

„Megvizsgálunk más szankciós lehetőségeket is, beleértve az energiabojkottot is” – mondta a holland külügyminiszter.

Annalena Baerbock német külügyminiszter közölte, Németország úgy látja, hogy jelentős bizonyítékok vannak arról, hogy háborús bűnöket követnek el Ukrajnában. Kiemelte, legfontosabb a bizonyítékok összegyűjtése, a felelősség megállapítása a bíróságok feladata.

Baerbock azt mondta, összehangolt terv kidolgozására van szükség az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok teljes kivonására az Európai Unió egészéből. Közölte, a német szövetségi kormány már világossá tette, hogy a fosszilis tüzelőanyagok teljes kivezetése következik, kezdve a szénnel, majd az olajjal és a gázzal.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a tanácskozásra érkezve kijelentette: világossá kell tenni Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hogy ezt a háborút elvesztette. Egyetlen hang sem hiábavaló, amely világossá teszi a Kreml számára, hogy elszigetelődött – mondta. Az intézkedéseknek nem félelemből kell születniük, hanem félelmet kell kelteniük. Még, ha a nemzetközi jogszabályok malmai lassan is, de őrölnek – emelte ki.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!