Ferenc pápa és Kirill pátriárka Jeruzsálemben találkozhat

2022. április 12. – 06:53

Másolás

Vágólapra másolva

Jeruzsálemben kerülhet sor júniusban a katolikus egyházat vezető Ferenc pápa és a moszkvai ortodox pátriárka, Kirill találkozójára, mely a béke elősegítését kívánja szolgálni – erősítette meg a TV2000, az olasz katolikus püspöki kar (CEI) televíziós csatornája.

Az MTI szemléje szerint a találkozó előkészítése már folyamatban van. A két egyházi vezető március 16-án videó-összeköttetésben beszélt egymással. Kirill pátriárka nyíltan Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját támogatja. Az MTI valamiért nem említette, hogy a 75 éves Kirill korábban KGB-s volt, hasonlóan Putyinhoz. A pátriárka Vlagyimir Putyin szövetségese, és korábban elutasította, hogy elítélje Ukrajna lerohanását, gonosz erőknek nevezte Oroszország ukrán ellenfeleit. Szerinte azok az erők felelősek a „konfliktusért”, amelyek Oroszországot nyíltan ellenségként kezelik.

Isten, haza, atomcsapás című publicisztikájában Buda Péter nemzetbiztonsági és külpolitikai szakértő nemrég arról írt a Telexen, hogy az orosz legfőbb egyházi vezető azzal vette védelmébe az Ukrajna elleni katonai agressziót, hogy arra az ortodox Oroszország gyengítésével szembeni nyugati kísérletek meghiúsítása miatt van szükség. A Putyin által is támogatott nukleáris ortodoxia doktrínájának lényege pedig az, hogy Oroszország ortodox jellegének megőrzéséhez erős nukleáris hatalomnak, míg ahhoz, hogy megőrizhesse nukleáris státuszát, ortodoxnak kell lennie.

Kirill pátriárka – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
Kirill pátriárka – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Kövess minket Facebookon is!